​Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat luni administrarea unei a treia doze de vaccin Pfizer/BioNTech pentru persoanele de peste 18 ani, în urma temerilor că protecția împotriva Covid-19 ar putea scădea după primele două doze, informează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Doze suplimentare (de supra-rapel) cu vaccinurile Moderna și Pfizer pentru persoanele al căror sistem imunitar este puternic slăbit au fost de asemenea autorizate de reglementatorul european, al cărui sediu este la Amsterdam.

„Doze de rapel ale (vaccinului anti-Covid) Comirnaty pot fi avute în vedere în cazul persoanelor de 18 ani și peste, la cel puțin șase luni după a doua doză”, a transmis Agenţia Europeană pentru Medicamente într-un comunicat, făcând referire denumirea comercială a vaccinului produs de Pfizer.

Comitetul pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a „evaluat datele cu privire la Comirnaty ce arătau o creștere a nivelului de anticorpi atunci când este administrată o a treia doză”.

„Deciziile privind a treia doză vor fi luate de organismele de sănătate publică la nivel național”, a mai transmis EMA.

„Riscul apariţiei de boli cardiace inflamatorii sau a altor efecte secundare foarte rare după un rapel nu este cunoscut, dar este atent monitorizat”, a adăugat EMA.

Cazuri rare de miocardită, o inflamaţie a muşchiului inimii, au fost raportate la persoanele care au primit vaccinul Pfizer, în special la bărbaţii tineri.

Totodată, EMA a dat undă verde persoanelor cu un „sistem imunitar foarte slăbit” pentru a fi vaccinate cu doze suplimentare de Moderna şi Pfizer, la cel puţin 28 de zile de la a doua doză.

Două doze de vaccin nu sunt suficiente uneori pentru a produce suficienţi anticorpi la persoanele imunocompromise, precum cele care au suferit un transplant de organe.

„Deşi nu există dovezi directe conform cărora capacitatea de a produce anticorpi la aceşti pacienţi îi protejează împotriva Covid-19, este de aşteptat că doza suplimentară să crească protecţia cel puţin la unii pacienţi”, a arătat EMA.