Manuela Predilă, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea Bucur din Capitală, a declarat pentru News.ro că, după numai trei luni în care maternitatea a funcţionat în regim mixt, medicii îngrijind şi paciente COVID, şi paciente non-COVID, unitatea se transformă acum din nou în maternitate dedicată exclusiv îngrijirii gravidelor cu COVID-19. Maternitatea Bucur a fost unitate exclusiv COVID din 15 martie 2020 până pe 3 iulie 2021. Medicul a explicat că împreună cu colegii au putut vedea o înştiinţare în care scrie clar că la Maternitatea Bucur nu mai pot fi aduse urgenţele non-COVID.

Maternitatea BucurFoto: AGERPRES

De astăzi, spune dr. Predilă, unitatea sanitară nu mai internează gravide non-COVID şi nu va mai avea loc aici nicio naştere şi nicio intervenţie chirurgicală non-COVID. Ea spune că medicii din maternitate sunt consternaţi şi trişti pentru că nu îşi mai pot urmări pacientele până la final, până în clipa în care vor aduce pe lume copiii. Dr. Predilă afirmă că atât ea, cât şi colegii săi, au în evidenţă gravide care trebuie să nască în următoarele 7-10 zile şi că acestea sunt nevoite acum să caute alt medic care să le ia în evidenţă şi implicit altă unitate sanitară unde să poată naşte. Este foarte posibil ca toate femeile însărcinate, sau cele care au născut deja, împreună cu bebeluşii să fie externate în perioada imediat următoare, pe rând.

„Conducerea spitalului a solicitat, scrie acolo, ca în urma unei videoconferinţe care a avut loc ieri şi la care a participat conducerea, Ministerul, centrul de coordonare, să nu mai trimită urgenţe non-COVID. Au solicitat acest lucru până primim avizul temporar de funcţionare ca unitate exclusiv COVID. De ieri nu mai internăm şi de astăzi nu va mai avea loc nicio naştere şi nicio intervenţie chirurgicală non-COVID în Maternitatea Bucur”.

„Maternitatea a fost redeschisă şi pentru pacientele non-COVID din 3 iulie, când am primit prima pacientă non-COVID cu mare bucurie din partea tuturor, şi până acum, la sfârşitul lui septembrie.Maternitate exclusiv COVID înseamnă că noi, ca medici angajaţi ai acestei maternităţi, nu avem voie să îngrijim decât paciente cu test SARS-CoV-2 pozitiv, ori antigen rapid ori PCR”.

Dr. Manuela Predilă: „Nu există nicăieri în lume maternitate sau spital exclusiv COVID”

„Din câte ştim noi, toate maternităţile au circuite, au locuri pentru îngrijirea pacientelor COVID, a fost un Ordin al Ministrului Sănătăţii de câteva luni, înainte ca noi să ne redeschidem şi pentru non-COVID, ştiu sigur că Spitalul Universitar are, ştiu sigur că are şi Spitalul Cantacuzino, Polizu, Giuleşti, aceste maternităţi cu siguranţă au şi locuri non-COVID, şi noi avem locuri COVID, noi nu am cerut să ne ocupăm doar de non-COVID, ne dorim însă să ne putem îngriji şi pacientele noastre non-COVID, să fim micşti, aşa cum este în toată lumea.

Nu există nicăieri în lume maternitate sau spital exclusiv COVID, din nou la noi s-a luat această hotărâre”, a explicat pentru News.ro dr. Manuela Predilă.

Femeile însărcinate luate în evidenţă de medicii de la Maternitatea Bucur, îngrijorate de ce se va întâmpla cu ele în perioada următoare

„Am primit zeci de mesaje şi de telefoane - “Ce se întâmplă cu noi, ce o să facem, vreau să mă sfătuiţi ce o să fac, să-mi spuneţi sigur că nu mai pot naşte cu dumneavoastră, să mă îndrumaţi unde să merg, sunteţi sigură că aşa este, de când se va întâmpla acest lucru?”... Nici noi nu avem o data exactă, ştim doar că nu mai internăm şi că de mâine nu mai primim non COVID”.

„Probabil pacientele non-COVID se vor externa pe rând, nu ştim dacă toate joi, trebuie să găsim locuri pentru bebeluşi, trebuie să găsim locuri pentru lăuze, pentru pacientele operate. Se sistează internările şi s-a trimis această înştiinţare către toate serviciile de coordonare, SMURD, Ambulanţă, Centrul de Coordonare, DSU, să nu mai trimită urgenţe non-COVID către maternitate. Noi astăzi am văzut-o”.

„Avem în jur de 100 de locuri, suntem a doua maternitate ca mărime după Polizu. Polizu a avut şi în perioada primelor valuri 4 locuri COVID, au avut multe locuri non-COVID, noi nu am avut deloc non-COVID, noi am fost închişi complet pentru non-COVID”, a declarat Dr. Manuela Predilă.

Ce înseamnă pentru medicii de la Maternitatea Bucur să lucreze doar cu paciente cu COVID-19

„Naşterea se poate complica, pot avea loc sângerări, trebuie să te mişti foarte rapid, trebuie să soliciţi echipa ATI, trebuie eventual să ajungi la transfuzii, poţi să ai urgenţe medico-chirurgicale, poţi să ai placenta praevia, trebuie să te mişti foarte repede şi îţi este greu să o faci pentru că, peste echipamentul de protecţie ai în mod evident costumele sterile de sală, noi purtăm peste acel echipament şi halatul steril, încă o pereche de mănuşi ca să putem intra în sală, să nu contaminăm pacientele, trebuie să deschizi abdomenul, intri în sală ca să faci o cezariană, trebuie să fii perfect steril, peste acele costume noi mai avem şi echipamentele de sală de operaţie, medicii ATI sunt alături de noi dacă este caz de intervenţii, suntem cu toţii echipaţi, nu ne vedem unii pe alţii, nu ne-am văzut un an şi jumătate, în timpul manevrelor medicale suntem complet echipaţi”.

„Sunt multe gravide pe care le avem în evidenţă pentru că sunt diferite vârste de sarcină, sunt câteva, în jur de 5-6, care urmează să nască într-o săptămână, în 7-10 zile, dacă fiecare dintre noi cu siguranţă are acest număr de gravide în îngrijire, plus gravidele care se adresau, mai mult sau mai puţin urmărite, din sector, deservim un sector mare şi judeţele limitrofe, noi şi COVID am primit din toată Muntenia, din Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, am primit din Ploieşti, am primit din Argeş”.

„Am amuţit, a fost o consternare, nici nu ne-am putut supăra, fiecare s-a gândit cum îşi înştiinţează gravidele, cum le îndrumăm, cum iarăşi rugăm colegii noştri, fiecare pe unde mai ştie, să le primească, să le ia în îngrijire în ultima lună, să ştie un pic situaţia lor, fiecare gravidă are situaţie specială. (...) Imediat cum am aflat le-am înştiinţat, este dreptul lor de a se orienta în altă parte, dacă nu mai pot naşte cu noi, imediat cum am aflat le-am spus”.

„Am vrea să ne putem îngriji şi pacientele non-COVID, noi am putut îngriji în această perioadă şi COVID, şi non-COVID, şi putem în continuare, am putut face circuite, şi celelalte spitale au circuite, haideţi să încercăm, aşa cum este peste tot în lume, să fie spitale mixte, să nu mai fie spitale doar COVID. În această perioadă de trei luni am îngrijit şi paciente COVID, şi non-COVID, să încercăm să mărim numărul, dar să nu tăiem complet zona verde”, a mai declarat dr. Manuela Predilă, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea Bucur din Capitală.