Cel puțin un simptom Covid-19 a fost observat la 37% dintre pacienți în perioada de 3-6 luni după ce au fost infectați cu coronavirusul, arată un studiu de amploare al Oxford University și National Institute for Health Research, publicat miercuri și citat de Reuters.

Oboseala si durerea, printre simptomele de covid lungFoto: Freepik

Cele mai comune simptome sunt problemele de respirație, oboseala, durerea și anxietatea, a spus Universitatea Oxford, după ce a investigat simptomele a peste 270.000 de oameni care s-au recuperat după Covid-19.

Simptomele au fost mai frecvente în rândul celor care fuseseră spitalizați cu Covid-19 și ușor mai întâlnite la femei decât la bărbați, potrivit studiului.

Studiul nu a furnizat cauzele detaliate ale simptomelor de Covid lung, severitatea lor sau cât persistă.

Se precizează, însă, că persoanele în vârstă și bărbații au avut mai multe dificultăți de respirație și probleme cognitive, în timp ce persoanele mai tinere și femeile au raportat mai multe dureri de cap, simptome abdominale și anxietate sau depresie.

”Este nevoie să identificăm mecanismul din spatele diverselor simptome ce pot afecta supraviețuitorii (Covid)” a spus Paul Harrison, coordonatorul studiului și profesor la Oxford.

”Această informație va fi esențială astfel încât consecințele pe terme lung asupra sănătății ale Covid-19 să fie prevenite sau tratate în mod eficient”, a adăugat acesta.