O demonstraţie împotriva măsurilor anti-coronavirus a dus la revolte în weekend la Milano, potrivit relatărilor din presa italiană de duminică, scriu agențiile DPA și Agerpres.

Verificarea pasaportului verde Covid-19 in ItaliaFoto: Andreas SOLARO / AFP / Profimedia

Protestatarii au ieşit în stradă sâmbătă împotriva vaccinărilor şi a noului „paşaport verde”, necesar pentru a avea acces în diverse localuri. În cele din urmă, ei au intrat în conflict cu poliţiştii şi carabinierii.

Potrivit presei, unii manifestanţi au fost uşor răniţi.

Poliţiştii au folosit bastoane pentru a ţine participanţii departe de Piazza Duomo până la încheierea unui miting electoral al partidului Fratelli d'Italia, condus de Giorgia Meloni. Protestul nu fusese anunţat.

Proteste împotriva măsurilor guvernamentale au avut loc şi în oraşe precum Roma şi Trieste. În capitală, au avut loc atacuri asupra forţelor de ordine.

Deţinătorii paşaportului verde pot dovedi că s-au vaccinat cu schema completă împotriva Covid-19 sau că s-au vindecat de această boală. De asemenea, acesta poate face dovada unui test negativ.

Premierul italian Mario Draghi a extins recent pe scară largă utilizarea paşaportului verde. În plus, testele pentru coronavirus nu mai sunt gratuite.

Începând cu 15 octombrie, lucrătorii din sectorul public şi privat trebuie să prezinte certificatul pentru a avea acces la locul de muncă. Fără paşaportul verde, nimeni nu va avea voie să meargă la serviciu.

Prin aceste măsuri, guvernul urmăreşte să stimuleze şi mai mult campania de vaccinare. Până la sfârşitul săptămânii, aproximativ 83% dintre italienii cu vârsta de peste 12 ani au fost vaccinaţi cel puţin o dată, iar peste 77% dintre ei au parcurs întregul ciclu de vaccinare.

De asemenea, grupul de experţi guvernamentali care gestionează epidemia de Covid-19 a decis să ofere în viitor o a treia doză de vaccinare tuturor persoanelor de peste 80 de ani şi rezidenţilor din căminele de bătrâni.

Până în prezent, doar persoanele cu un sistem imunitar slab au putut primi a treia doză.