O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, efectuează, vineri seară, o misiune de transport umanitar, pe ruta Bucureşti - Târgu Mureş, a patru pacienţi infectaţi cu virusul SARS-CoV-2, aflaţi în stare gravă.

Pacienti transportati cu o aeronava C-27J SpartanFoto: Facebook/ Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, citat de Agerpres, echipa medicală care va monitoriza pacienţii pe timpul zborului este formată din specialişti din cadrul SMURD şi o echipă medicală a Bazei 90 Transport Aerian, iar transportul pacienţilor de la unităţile spitaliceşti către aeroport s-a realizat cu ambulanţe ale SMURD şi ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Aeronava militară a decolat de la Baza 90 Transport Aerian în jurul orei 19.00.

Vineri, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, declara că între 1 şi 8 septembrie au fost 50 de solicitări de transfer, între 9 şi 17 septembrie - 206, iar între 18 şi 23 septembrie - 535, manageriate la nivelul Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei.

„Astăzi am luat decizia să transferăm patru pacienţi din Bucureşti de la unităţile de primiri urgenţe, unde se află pacienţi intubaţi, către Târgu Mureş, către terapie intensivă, care este operată de Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Târgu Mureş. Nu scade calitatea îngrijirilor. Vor ajunge la un centru universitar, dar, totuşi, este mult mai bine decât să rămână în UPU, mai ales că locurile nu sunt multe în Bucureşti”, preciza Raed Arafat.