​Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration, FDA) a autorizat miercuri administrarea celei de-a treia doze de vaccin de la Pfizer pentru cei de peste 65 de ani şi cei cu probleme de sănătate şi, mai ales, pentru categoriile cu risc crescut de contagiere cu COVID-19, relatează EFE citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Din acest ultim grup de persoane, cu risc de expunere la COVID-19, fac parte lucrătorii sanitari, cadrele didactice, îngrijitorii, angajaţii din supermarketuri, persoanele fără adăpost şi cele private de libertate, a precizat FDA.

Decizia FDA intervine în plină dezbatere în SUA şi la nivel mondial privind necesitatea administrării unei a treia doze majorităţii cetăţenilor, în timp ce alte ţări nu au suficiente doze pentru a-şi vaccina populaţia.

Autorizaţia privind a treia doză pentru aceste grupuri de persoane vine la o săptămână după ce a fost recomandată de un grup de experţi ai FDA.

Recomandarea a fost adoptată cu majoritate de voturi în al doilea tur de vot, după ce în primul tur a fost respinsă propunerea administrării celei de-a treia doze majorităţii populaţiei, considerând că nu există suficiente dovezi ştiinţifice pentru utilizarea unei doze de întărire. A fost restrânsă astfel cererea Pfizer, care solicitase aprobarea pentru persoanele de peste 16 ani a unei doze de întărire, la şase luni după doza de rapel.

Această recomandare presupune şi un avertisment acordat guvernului lui Joe Biden, care îşi declarase sprijinul explicit faţă de propunerea Pfizer şi începuse să demareze planurile pentru administrarea celei de-a treia doze persoanelor de peste 16 ani începând din 20 septembrie.

Albert Bourla, consilierul delegat al Pfizer, a subliniat într-un comunicat, că "dozele de ranfort ale vaccinului au un rol important pentru a contracara ameninţarea continuă a acestei boli", şi a considerat decizia FDA un "succes crucial" în lupta împotriva COVID-19. Vaccinul de la Pfizer este singurul care dispune de aprobarea totală din partea FDA, având în vedere că cele de la Moderna şi Johnson & Johnson dispun doar de utilizare în regim de urgenţă.