Varianta „îngrijorătoare” Delta, prezentă în 185 de ţări, a înlocuit în mare măsură celelalte trei variante „îngrijorătoare”, Alpha, Beta şi Gamma, care reprezintă de acum mai puţin de 1% din cazurile secvenţiate, a informat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Varianta Delta a coronavirusuluiFoto: freepik.com

Toţi viruşii, inclusiv SARS-CoV-2 responsabil pentru boala Covid-19, suportă mutaţii în timp, notează AFP și Agerpres.

Apariţia, la sfârşitul anului 2020, a unor variante care prezentau un risc crescut pentru sănătatea publică globală a determinat OMS să caracterizeze variantele „de urmărit” şi altele ca fiind „îngrijorătoare” pentru a prioritiza activităţile de supraveghere şi cercetare la nivel mondial.

„Virusul predominant care circulă în prezent este varianta Delta. Şi, de fapt, mai puţin de 1% din secvenţele disponibile în prezent sunt (variantele îngrijorătoare) Alpha, Beta şi Gamma”, a declarat Maria Van Kerkhove, directoarea echipei tehnice pentru Covid-19 din cadrul OMS, într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri pe reţelele sociale.

„Acest virus a devenit mai puternic, este mai transmisibil şi este pe cale să-i concureze, să-i înlocuiască pe ceilalţi viruşi care circulă”, a adăugat ea, precizând că virusul a fost semnalat în 185 de ţări.

OMS a decis să numească variantele „de urmărit” sau „îngrijorătoare” folosind litere ale alfabetului grecesc pentru a evita orice stigmatizare a unei anumite ţări şi pentru a permite publicului larg să le pronunţe numele mai uşor. În prezent, OMS consideră că patru variante sunt „îngrijorătoare”.