Autoritățile încearcă să grăbească administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva COVID-19, iar vaccinarea cu a treia doză ar putea începe în România chiar de săptămâna viitoare, "având în vedere situația epidemiologică", a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare. O ședință de lucru în cadrul căreia s-ar putea lua o astfel de decizie va avea loc săptămâna aceasta. Programările pentru cea de-a treia doză de vaccin se vor face prin intermediul platformei de programare, care este în curs de optimizare în acest moment. Doza a treia nu poate fi administrată mai devreme de 6 luni de la doza a doua. Prioritate la administrarea celei de-a treia doze vor avea persoanele predispuse la forme severe și persoanele care prin natura meseriei au risc sever de infectare, precum personalul medical sau personalul din învățământ.

HotNews.roFoto: Hotnews

Persoanele care se prezintă pentru prima dată la vaccinare se pot prezenta în continuare direct în centrele de vaccinare, în timp ce pentru doza a treia va fi necesară programarea prin platforma de programare, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

Vaccinurile protejează în procent mare de formă severă, risc de spitalizare și risc de deces, a subliniat medicul Valeriu Gheorghiță.

Necesitatea vaccinării cu a treia doză este dată de contagiozitatea foarte mare a noii tulpini indiene Delta, a explicat Valeriu Gheorghiță. În cazul tulpinilor mai vechi, nu ar fi fost necesară administrarea celei de-a treia doze după 6 luni, a subliniat președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Valeriu Gheorghiță mai spune că sunt solicitări de extindere a programului la unele centre de vaccinare din țară, care și-au redus programul în ultimele luni, având în vedere adresabilitatea crescută din ultima perioadă.

"Principalul motiv pentru care trebuie să ne vaccinăm în acest moment este să ne salvăm viața", este mesajul medicului Valeriu Gheorghiță.

"Este greu de prevăzut care va fi amploarea valului 4", a adăugat Valeriu Gheorghiță, subliniind că fiecare dintre noi trebuie să încerce să limiteze răspândirea virusului.

Printre persoanele care vor avea prioritate la a treia doză se numără:

  • Bolnavii oncologici.
  • Pacienții care au trecut prin transplant.
  • Pacienții cronici - boli pulmonare, cardiovasculare, renale, endocrinologice - diabet zaharat, bolile cronice sub tratament imunosupresor.
  • Pacienții cu imunodeficiențe moderate sau severe.
  • Personalul medical.
  • Angajații din sistemul de învățământ.

Strategia pentru administrarea celei de-a 3-a doze a vaccinului este în lucru în acest moment, a precizat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Bucureștiul a depășit rata de vaccinare de 50%

Bureștiul a depășit rata de vaccinare de 50% din populația eligibilă pentru vaccin (rezindeții cu vârsta peste 12 ani), a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare.

A doua cea mai mare rată de vaccinare din țară este în județul Cluj - 46,32% din populația eligibilă.

Câți copii și adolescenți s-au vaccinat

Aproape 42.000 de copii din categoria de vârstă 12-15 ani s-au vaccinat cu cel puțin o doză, ceea ce înseamnă o rată de vaccinare de 5%.

La categoria de vârstă 16-19 ani, numărul tinerilor vaccinați este de 163.000, ceea ce înseamnă o rată de vaccinare de 20%.

La categoria de vârstă 60-69 de ani - aproape un milion de vaccinață, rată de acoperire 40%.

La categoria de vârstă 50-59 de ani - aproape 900 de mii de persoane vaccinate.

Categoria de vârstă peste 70 de ani - 800 de mii de persoane vaccinate.