Johnson & Johnson a spus marți că administrarea unei a doua doze din vaccinul său contra Covid-19 la două luni după prima a crescut eficiența produsului la 94% contra formelor moderate sau severe ale bolii, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Procentul este semnificativ mai mare decât protecția oferită de administrarea unei singure doze.

Președintele american Joe Biden militează pentru doze de rapel în contextul creșterii numărului de spitalizări, iar J&J, singurul producător de vaccin într-o singură doză aprobat în SUA, este presat să aducă date despre eficacitatea dozei suplimentare.

Compania a ”generat acum dovezi că rapelul crește protecția contra Covid-19”, a declarat Paul Stoffels, directorul științific al J&J.

Potrivit companiei, rapelul efectuat la două luni după prima doză mărește de 4-6 ori nivelul de anticorpi. Dacă este efectuat la șase luni după prima doză, nivelul de anticorpi urcă de 12 ori, potrivit datelor, sugerând că beneficiul crește odată cu lungimea intervalului dintre doze.

Efectele secundare ale regimului cu două doze este comparabil cu cel din testele cu una singură, a mai precizat sursa citată.