Clienţii cafenelelor olandeze nu trebuie să prezinte un certificat de vaccinare atunci când savurează o băutură sau iau masa pe terasă, dar în curând vor fi nevoiţi să facă dovada unui astfel de document pentru a putea avea acces la toaletă, conform unui anunţ făcut luni de ministrul sănătăţii din această țară.

Terasa in AmsterdamFoto: Ramon van Flymen / AFP / Profimedia

Autorităţile olandeze au relaxat săptămâna trecută restricţiile impuse ca urmare a pandemiei de Covid-19. Printre acestea se numără şi încetarea respectării regulii de distanţare fizică. A fost însă anunţată introducerea unui certificat de vaccinare în cazul barurilor, restaurantelor şi festivalurilor, relatează AFP și Agerpres.

Certificatul nu va fi obligatoriu pentru cei care doresc să savureze o masă sau o băutură afară, excepţie votată de Parlament, dar va fi totuşi necesar pentru a putea utiliza toaleta acestor localuri.

„Dacă doriţi să folosiţi toaleta, va trebui să arătaţi codul QR”, a declarat ministrul sănătăţii, Hugo de Jonge, la postul de radio public NOS.

În Olanda, codul QR, care certifică faptul că persoana a fost vaccinată, este obligatoriu de la vârsta de 13 ani.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, premierul Mark Rutte a afirmat că nu este înţelept să se facă o excepţie pentru clienţii care stau afară, întrucât oamenii vor intra, inevitabil, pentru plăti consumaţia sau pentru a merge la toaletă.

„De asemenea, ar putea începe să plouă şi toată lumea va dori să intre”, a mai opinat premierul Rutte.

„Guvernul a dorit ca certificatul sanitar să fie prezent peste tot în industria hotelieră”, a declarat pentru AFP Rinske Wieman, purtătoarea de cuvânt a ministerului sănătăţii.

Scopul său nu este acela de a „deranja oamenii”. Este introdus pentru că „aceştia îşi doresc mai multă libertate. Din păcate, aceste libertăţi nu sunt fără limite”, a adăugat ea.