În spitalele din România, luni după-amiază erau neocupate doar 19 paturi la ATI pentru pacienții cu COVID-19, iar în București, Cluj sau Timișoara nu mai este niciun pat liber, conform datelor oficiale. La nivel național sunt operaționale 1.087 de paturi ATI pentru pacienții cu COVID-19, iar autoritățile spun că dintre acestea 116 sunt paturi rezervate persoanelor cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2. "Se lucrează pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare", mai susțin autoritățile.

Spital COVID-19Foto: MARIO TAMA / Getty images / Profimedia

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că luni, la ora 14.00, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.087 de paturi ATI destinate pacienților COVID-19. Dintre acestea, 116 sunt paturi rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 (obstetrică-ginecologie, neonatologie, cardiologie).

Potrivit datelor oficiale, la nivel național sunt libere la acest moment 19 paturi ATI pentru pacienții COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

În București - unde sunt avizate de DSP 237 de paturi ATI COVID - nu mai sunt paturi libere la acest moment.

Situație paturi ATI neocupate destinate pacienților COVID-19, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale:

  • Arad - 1
  • Brașov -5
  • Constanța - 1
  • Iași - 3
  • Sibiu - 3
  • Tulcea - 5
  • Vaslui - 1

Autoritățile susțin că "se lucrează pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare".

"Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare", adaugă sursa citată.