Consilierii Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din Statele Unite au decis să recomande vaccinurile de rapel COVID-19 pentru americanii cu vârsta de cel puţin 65 de ani şi pentru persoanele cu risc crescut de boală severă, după ce au respins în mod covârşitor cererea de aprobare a vaccinării populaţiei în ansamblul ei, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Vaccinare impotriva COVID-19Foto: CNCAV

De asemenea, comisia de consilieri a recomandat ca FDA să includă lucrătorii din domeniul sănătăţii şi alţii, cum ar fi profesorii, în categoria cu risc crescut de expunere profesională la virusul care cauzează COVID-19.

În pofida sferei de aplicare restrânse a autorizaţiei propuse, recomandarea comisiei ar acoperi majoritatea americanilor care au fost vaccinaţi în primele etape ale campaniei de vaccinare din SUA.

"Astăzi a fost un pas important înainte pentru a oferi o protecţie mai bună americanilor împotriva Covid-19. Suntem pregătiţi să oferim vaccinuri de rapel americanilor eligibili odată ce procesul se va încheia, la sfârşitul săptămânii viitoare", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kevin Munoz.

Este aşteptat ca FDA să ia în curând decizia cu privire la administrarea celei de-a treia doze de vaccin.

FDA nu este obligată să ţină cont de recomandarea comisiei, dar o va lua în considerare.

Dr. Paul Offit, expert în boli infecţioase la Universitatea din Pennsylvania şi membru al comisiei, a declarat că recomandarea este ”un pas înapoi” faţă de recomandarea administraţiei Biden privind administrarea pe scară largă a rapelurilor, începând cu 20 septembrie.

Prin votul de 16 la 2, membrii Comisiei consultative pentru vaccinuri şi produse biologice conexe a FDA au refuzat să recomande administrarea unei a treia doze de vaccin Pfizer /BioNTech oricărei persoane cu vârsta de cel puţin 16 ani care a primit a doua doză de cel puţin şase luni.

Membrii comisiei au sugerat că dovezile care susţin aprobarea generală sunt inadecvate şi au dorit să vadă mai multe date de siguranţă, în special cu privire la riscul de inflamaţie cardiacă la persoanele mai tinere după vaccinare.

În schimb, membrii comisiei au aprobat apoi în unanimitate recomandarea pentru o a treia doză pentru bătrâni şi alţi americani cu risc ridicat, convinşi de dovezile care arată că prezintă un risc mai mare să facă o formă gravă de Covid-19 şi că imunitatea lor ar fi scăzut după administrarea celei de-a doua doze.

Consilierii Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) al SUA urmează să se întâlnească pe 22 şi 23 septembrie pentru a discuta recomandări suplimentare referitoare la cine va fi eligibil pentru vaccinare.