Guvernul britanic a anunțat vineri o ameliorare a condițiilor de intrare în Anglia pentru călătorii vaccinați, mult așteptată de un sector al turismului și transportului afectat puternic de pandemia Covid-19, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Din 4 octombrie, călătorii vaccinați nu vor mai trebui testați înainte de a părăsi o țară care nu se află pe lista roșie, a scris pe Twitter ministrul Transporturilor Grant Shapps.

Apoi, de la sfârșitul lunii octombrie, testul PCR necesar a doua zi după sosirea pe solul englezesc va fi înlocuit cu un test antigenic „mai puțin costisitor”, a spus el.

Călătorii care ies pozitiv la teste vor trebui să se izoleze și apoi să efectueze un test de confirmare a PCR, fără costuri suplimentare, care va fi analizat pentru a identifica noi variante.

Ministrul transporturilor a anunțat, de asemenea, că opt țări vor părăsi lista roșie miercuri - ceea ce impunea o carantină costisitoare hotelieră obligatorie timp de 10 zile - inclusiv Turcia, Pakistan și Maldive.

Lista portocalie va dispărea.

În schimb, călătorii nevaccinați din țări care nu sunt clasificate ca fiind în zona roșie vor trebui să fie supuși testelor PCR înainte de plecare și în a doua și a opta zi după sosire, cu opțiunea de a face un al treilea test pentru a reduce carantina de 10 zile.

Tot din 4 octombrie, guvernul britanic va recunoaște vaccinarea a 17 țări și teritorii suplimentare, inclusiv Japonia și Singapore.

Aceste simplificări vor permite „mai multor oameni să călătorească, să-i vadă cei dragi sau să facă afaceri în întreaga lume, oferind în același timp un impuls industriei turismului”, a declarat Grant Shapps într-un comunicat.

Subliniind că opt din zece adulți au fost complet vaccinați în Marea Britanie, „suntem acum în măsură să introducem o structură actualizată proporțională care să reflecte noul peisaj”, a adăugat el.

Aceste prevederi se aplică doar Angliei, aceste chestiuni intrând în competența guvernelor locale.

Între timp, guvernul scoțian a decis să nu renunțe la testare înainte de plecare și abandonarea testului PCR în a doua zi în favoarea unui test antigen din cauza „îngrijorărilor semnificative” cu privire la impactul acestei măsuri ssupra sănătății publice, a explicat el într-un comunicat.

Guvernul galez, care a anunțat introducerea pașapoartelor de vaccin în cluburi de noapte și evenimente cu audiență largă, a declarat că revizuiește decizia guvernului britanic, dar este prudent, subliniind că „aceste schimbări nu sunt lipsite de risc”.

Sean Doyle, șeful British Airways, a lăudat anunțurile guvernului britanic, chiar solicitându-i să meargă mai departe „eliminând toate testele pentru călătorii complet vaccinați”.

Una dintre cele mai afectate țări, Regatul Unit a înregistrat aproape 135.000 de decese de la începutul pandemiei.