Guvernul italian a generalizat joi permisului de sănătate pentru toate locurile de muncă și care va fi solicitat atât în sectorul public, cât și în cel privat, au anunțat miniștrii la finalul unei ședințe executive. Începând cu 15 octombrie, permisul verde + va fi necesar la toate locurile de muncă, de la obligația lui fiind scutiți doar pensionarii, gospodinele și șomerii, scrie AFP.

Ministrul italian al sanatatii, Roberto SperanzaFoto: Cecilia Fabiano/ Lapresse/ Profimedia Images

„Extindem obligația permisului verde (denumirea permisului sanitar din Italia, nota editorului) la toată piața muncii, publică și privată, și o facem din două motive esențiale: pentru a face aceste locuri mai sigure și pentru a ne consolida campania de vaccinare ", a declarat reporterilor ministrul Sănătății, Roberto Speranza.

Obiectivul acestei măsuri: creșterea ratei de vaccinare cât mai mult posibil înainte de apariția frigului, care riscă să ducă la o reapariție a infecțiilor. În acest stadiu, aproape 75% din populația cu vârsta peste doisprezece ani este vaccinată, adică 40,46 milioane de persoane.

Chiar și în cadrul profesiilor medicale, vaccinul, oricât de obligatoriu este în acest sector, întâmpină obstacole: Federația Națională a Ordinelor Medicale (FNOMCEO) a confirmat astfel joi pentru AFP că 728 de medici sunt în prezent suspendați pentru că nu sunt vaccinați.

Pentru profesori, 93,1% sunt complet vaccinați sau au primit cel puțin prima doză, în timp ce 6,7% așteaptă această primă doză sau doză unică de vaccin Johnson & Johnson, potrivit guvernului.

Permisul de sănătate „vă face mai liber”, a adăugat Speranza, în timp ce era deja necesar să intrați într-un restaurant, la cinematograf sau pe mijloace de transport pe distanțe lungi (trenuri, nave, avioane).

Decizia guvernului privește „un grup de 23 de milioane de lucrători, tot capitalul uman al țării”, a subliniat ministrul Renato Brunetta.

Italia a fost prima țară europeană grav afectată de pandemie, care a ucis peste 130.000 de oameni în peninsulă și, în 2020, a dus la cea mai severă recesiune de după perioada postbelică.