Noul guvern iranian a aprobat folosirea vaccinului anti-Covid-19 produs de compania americană Johnson & Johnson, a anunţat joi un oficial guvernamental de la Teheran, în contextul în care Iranul se confruntă cu cel de-al cincilea val pandemic.

Coronavirus IranFoto: ATTA KENARE / AFP / Profimedia

Anunţul a fost făcut la opt luni după ce Liderul Suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, a interzis importurile de vaccinuri produse de SUA sau Marea Britanie - deşi de atunci Iranul a acceptat vaccinuri concepute de companiile occidentale, dar produse în alte ţări, notează Reuters și Agerpres.

Administraţia preşedintelui Ebrahim Raisi este sub presiune să accepte diversificarea surselor de vaccinuri, pe măsură ce numărul infecţiilor este în creştere.

„Vaccinul monodoză Johnson & Johnson a fost aprobat”, a declarat şeful agenţiei iraniene de reglementare a alimentelor şi medicamentelor, Mohammad Reza Shanehsaz, conform presei iraniene.

Tot joi, Shanehsaz a precizat şi că vaccinul rusesc monodoză Sputnik Light a fost aprobat pentru a fi folosit în Iran.

„Din fericire, coşul de vaccinuri anti-corona din Iran a devenit foarte divers şi plin”, a adăugat oficialul iranian.

Iranul încearcă să accelereze procesul de vaccinare folosind doze de import - printre care Sputnik V, vaccinul indian Covaxin produs de Bharat Biotech şi vaccinul Oxford/AstraZeneca produs de grupul rusesc R-Pharm dar şi de cel sud-coreean SKBio. De asemenea, Iranul dispune şi de un vaccin propriu, COVIran Barakat.

Conform Ministerului Sănătăţii, 13 milioane de iranieni dintr-o populaţie de 83 de milioane au fost inoculaţi cu schemă completă.

Joi, Iranul a raportat 18.021 noi infecţii în ultimele 24 de ore, numărul total de cazuri, de la debutul pandemiei, ajungând la 5.378.408. Numărul deceselor a crescut cu 6.981, până la 116.072.