INTERVIU Primele simptome COVID la copii. Medicul pediatru Mihai Craiu, despre cele trei semne la care trebuie să fie atenți părinții

de I.H.     HotNews.ro
Joi, 16 septembrie 2021, 8:28 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus copii
Foto: Freepik
Simptomele COVID-19 în cazul copiilor variază, în primul rând în funcție de vârstă, însă există trei semne care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți, spune medicul pediatru Mihai Craiu. El a explicat, într-un interviu pentru HotNews.ro, ce trebuie să facă părinții în cazul în care observă la copiii lor primele simptome ale bolii.

Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu-Rusescu", a explicat că nu există un tipar al manifestării bolii COVID la copii, însă majoritatea, indiferent de vârstă, au febră.

În ceea ce privește severitatea bolii, în condițiile în care dominantă în valul 4 este tulpina Delta, medicul pediatru afirmă că se observă modificări doar în cazul copiilor care au boli cronice și probleme medicale deosebite, precum diabet, tratament cu citostatice, transplant.
Redăm integral interviul acordat HotNews.ro de către medicul pediatru Mihai Craiu:

Simptomele COVID în cazul copiilor. Cum se manifestă boala


Cum debutează boala la copii?

Simptomele sunt variabile, în primul rând în funcție de vârstă. Sunt copii care au doar manifestări digestive, fără pneumonie. La Primiri Urgențe ajung copii cu diaree sau cu simptome ca la orice fel de răceală. Manifestările digestive sunt specifice copiilor mici, de grădiniță.

Cei mai mulți copii, indiferent de vârstă, au însă febră, restul manifestărilor nu sunt tipice.

La ce semne trebuie să fie atenți părinții?

Părinții ar trebui să se uite la copiii lor exact cum o făceau înainte de pandemie - dacă acel copil este febril, refuză alimentația sau are dureri pe care nu le avea în ziua precedentă, atunci ar trebui testat antigenic, mai ales dacă merge în comunitate.

Un copil cu COVID poate avea orice semn clinic, de la convulsii, la comă, existând astfel de situații la sugari. Spre deosebire de adulți, în cazul copiilor răspunsul organismului la agresiunea virală este mai general - pare că suferă și burta, și pielea, și cavitatea orală. Este importantă orice fel de schimbare pe care părinții o observă la copil - nu se mai joacă sau nu mai stă pe calculator. Imensa majoritate a copiilor au însă febră.

Trei repere majore pentru părinți:
 • Primul și cel mai important semn este febra care nu scade cu antitermicele la care scădea înainte. Dacă copilul primește un medicament pentru febră la care organismul lui reacționa în mod obișnuit, iar acum nu se întâmplă asta, atunci părinții trebuie să meargă cu el la spital, în cea de a doua zi.
 • Al doilea semn este frecvența respiratorie - atunci când un copil respiră mai repede de 50 de ori pe minut. Este primul semn de afectare a căilor respiratorii.
 • Al treilea semn - deshidratarea. Copilul are mucoase uscate, dar nici nu mai urinează.
Aceste trei semne ar trebui să îi determine pe părinți să meargă cu copilul la spital.

Este diferită manifestarea bolii în cazul tulpinei Delta?

Din punct de vedere al severității, se observă modificări doar la copiii care au boli cronice și probleme medicale deosebite, precum diabet, tratament cu citostatice, transplant. Într-o familie obișnuită, cu trei generații, cu părinții la serviciu și cu bunicii care iau copiii de la grădiniță sau de la școală, în cazul în care ar fi toți nevaccinați, de departe cei mai afectați ar putea fi bunicii și părinții dacă au comorbidități.

Ce trebuie să faceți dacă observați că cel mic are semne ale infecției cu coronavirusCe ar trebui să facă un părinte dacă observă un semn al infecției la copii?

Soluția pentru un părinte care vrea să rezolve proactiv, și nu să aștepte până când se îmbolnăvește și bunicul cu diabet, ar fi să își cumpere teste rapide. La primele semne febrile, copilul trebuie testat COVID, mai ales dacă merge în colectivitate și sunt și alți copii în clasă care au febră. Aceste teste au o precizie mai mică față de testul PCR, dar dacă rezultatul este pozitiv, sigur este transmisibil. Din acest motiv este util un astfel de test.

Pasul 2, după testul rapid pozitiv: anunțarea medicului de familie, care trebuie să treacă acest caz în CoronaForms. Medicul de familie este și cel care trebuie să monitorizeze copilul și să decidă dacă trebuie dus la spital.

Varianta Delta afectează, într-adevăr, într-o proporție mai mare copiii și tinerii?

Afectează persoanele nevaccinate împotriva COVID. În unele zone, adolescenții sunt vaccinați într-o proporție mai mare decât adulții, pentru că au vrut să meargă la concerte, festivaluri.

Deși varianta Delta a fost numită și în media "mutația copiilor", este un bias de percepție. În SUA, anul trecut pe vremea aceasta copiii și tinerii cu vârsta de până la 20 de ani reprezentau 13% din totalul bolnavilor COVID, iar acum sunt 23%. Însă valul 4 în SUA este mai mic în intensitate decât valul 3, pentru că acea coloană a adulților est mai mică, și atunci proporția copiilor și tineriilor infectați este mai mare pentru că se îmbolnăvesc mai puțin adulții.

"Pentru copii, în acest moment de pandemie problema mai mare ține de nevroză, anxietate, îngrășare"De câte zile de spitalizare are nevoie, în medie, un copil cu COVID?

Este variabil. Un copil cu COVID care are comorbidități poate avea nevoie de 3-4 săptămâni de spitalizare. În cazul celor cu forme medii și ușoare, perioada de spitalizare este de până la o săptămână.

Pentru copii, așa cum spun toți experții, în acest moment de pandemie problema mai mare ține de nevroză, anxietate, pierderile școlare, îngrășat. Este mult mai mare acest risc pentru copii decât riscul de a ajunge în ATI din cauza COVID.


"Decidenții au treaba lor - alegeri în partide, crize politice, iar noi stăm și ne uităm la Titanic cum ia apă"În ce măsură credeți că este pregătit sistemul medical din România să facă față valului 4 al pandemiei?

În momentul în care ai o mașină rablă, dacă mai pui în ea încă trei saci de ciment... Sistemul medical românesc nu era în stare să asigure ce ar trebui nici când nu era pandemia.

În acest moment, peste 50.000 de români sunt în carantină la domiciliu. Dacă se agravează, când vor fi peste 900-1.000 de pacienți la ATI, în București, Timișoara, Târgu Mureș sau Iași nu vor mai fi locuri și atunci vor începe transferurile spre spitalele din orașe mici, unde personalul medical sau numărul de butelii de oxigen este insuficient.

În România, problema este că dacă îngrijirea se duce în zone rurale, ești mai aproape de noroc decât de știință. Sistemul medical românesc poate să absoarbă un număr relativ redus de pacienți critici.

Suntem într-o zonă de răscruce, dacă nu își revine campania de vaccinare.

Eu mă aștept și la situații extreme, precum medici sau cadre de la ambulanță agresate de familii care vor suna 16 ore la 112 ca să găsească o ambulanță. Mă aștept pentru că suntem foarte încărcați emoțional, iar oamenii se simt oarecum abandonați.

Decidenții au treaba lor - alegeri în partidele lor, crize politice, iar noi stăm și ne uităm la Titanic cum ia apă. Ne simțim părăsiți și din acest motiv oamenii nu mai cred în autoritate. Poate veni oricine să le spună că trebuie să se vaccineze.

În ceea ce ne privește pe noi, medicii pediatri, sistemul este pregătit. În aceste zile, la Craiova are loc congresul de pediatrie, iar aceasta este o temă centrală. Părinții pot sta liniștiți - medicii vor face tot ce este omenește posibil și suntem deja pregătiți.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

79806 vizualizari

 • +6 (64 voturi)    
  99% din copii NU au simptome COVID (Joi, 16 septembrie 2021, 8:55)

  Gryphus [utilizator]

  deci majoritatea copiilor AU COVID sar NU au simptome. si daca nu au vor lua de la scoala de la altii care au

  e prea multa mincina propagata zilnic si medicii se complac in mesajele transmise de 'autoritati'
  • +9 (25 voturi)    
   joc politic (Joi, 16 septembrie 2021, 9:22)

   naenae [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   totul e joc politic. daca tin scolile inchise, urla parintii ca n-au unde sa-i lase, rezulta nemultumire > scadere in sondaje. Ce nu fac politicienii sa mai pastreze un procent in plus?
   • +6 (10 voturi)    
    corect (Joi, 16 septembrie 2021, 12:36)

    martel55 [utilizator] i-a raspuns lui naenae

    de aceea se si incearca musamalizarea cazurilor in scoli, trimiterea copilului acasa fara sa se testeze si indemnuri pe grupurile d eparintyi ale claselor sa nu se mai faca cunsocute astfel de informatii din partea cadrelor didactice
  • +3 (37 voturi)    
   sursa? (Joi, 16 septembrie 2021, 9:41)

   panda_rosu [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   ce sursa ai folosit pentru a trage concluzia ca 99% nu au absolut deloc simptome? s-a facut un studiu? o analiza oficiala? ai un link? mersi!

   vad ca dl craiu ne vorbeste despre convulsii si coma...
  • -4 (30 voturi)    
   Bai ce le stii tu pe toate ... (Joi, 16 septembrie 2021, 10:07)

   ciuma.rosie [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   ...
   • +4 (30 voturi)    
    Te pui (Joi, 16 septembrie 2021, 10:46)

    Task Damager [utilizator] i-a raspuns lui ciuma.rosie

    ...cu doctorii scoliti pe feisbuc si iutub?
 • -7 (25 voturi)    
  Profesionistii lui peste prajit (Joi, 16 septembrie 2021, 9:30)

  zigzag [utilizator]

  A study of 129 children in Italy showed that 42.6% of children experienced at least one symptom >60 days after infection. Finally, the United Kingdom Office for National Statistics estimates that 12.9% of children 2 to 11 years of age and 14.5% of children 12 to 16 years of age still experienced symptoms 5 weeks after infection.

  https://www.aap.org/en/pages/2019-novel-coronavirus-covid-19-infections/clinical-guidance/post-covid-19-conditions-in-children-and-adolescents/

  Si nea Craiu, doctor de provincie, inca intretine ideea ca nu patesc nimic copiii de la covid, e doar o mica neplacere incomparabila cu tragedia neparticiparii la performanta extraordinara a scolii romanesti. Pai fix domnia sa e produsul acestei scoli: ignorant si cu ifose. De-aia aia au doctori si noi avem vraci.
 • +9 (23 voturi)    
  hmmm (Joi, 16 septembrie 2021, 9:53)

  noi2013 [utilizator]

  Dr. Craiu este un reputat pediatru, dar cand primul simptom indicat este febra care nu scade dupa o zi ma pune pe ganduri...

  Febra nu scade la antitermic nici in cazul unei infectii bacteriene. Nu zicem sa nu ducem copiii la medic a doua zi, dar pe toate le legam de covid acum?!
  • +4 (10 voturi)    
   tocmai (Joi, 16 septembrie 2021, 12:17)

   yyyxxx1981 [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   de asta spune sa folosim un test rapid.
 • +5 (17 voturi)    
  Nu zau?! (Joi, 16 septembrie 2021, 9:58)

  Luk [utilizator]

  "De câte zile de spitalizare are nevoie, în medie, un copil cu COVID?

  În cazul celor cu forme medii și ușoare, perioada de spitalizare este de până la o săptămână."

  In cazul formelor usoare ii spitalizam o saptamana?

  Nu zau?! :))))
  • +12 (18 voturi)    
   Ahem... (Joi, 16 septembrie 2021, 11:58)

   Un_cetatean_oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Am avut ocazia sa vad un deviz de spitalizare pentru 8 zile o persoana adulta, in varsta (79 ani), pat normal in sectie Covid: cateva pastile de dexametazona, paracetamol la 8 ore. Nu avut altceva decat lipsa miros 5 zile.

   Nici macar nu a vrut sa stea in spital, a vrut sa se duca acasa ca ii trebuia sa ingrijeasca de oratanii si de gradina. Data fiind varsta copiii ei au convins-o sa ramana in spital sub supraveghere.

   14600 lei, atat a fost devizul pentru nimic!

   Asa ca...de ce te mira?
  • +9 (13 voturi)    
   Apropos (Joi, 16 septembrie 2021, 12:00)

   Un_cetatean_oarecare [utilizator] i-a raspuns lui Luk

   Stie careva cati pacienti au fost in total internati la ATI de la inceputul nebuniei?

   Ca raportarea asta in fiecare zi nu spune nimic. Majoritatea celor afectati grav de Covid au comorbiditati si mi se pare normal ca vor petrece la ATI mai mult timp.
   • +4 (4 voturi)    
    Pai (Joi, 16 septembrie 2021, 19:28)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Un_cetatean_oarecare

    E o grija foarte mare sa nu putem trage o concluzie legata de cazurile care ajung la ATI. Probabil ca motivul e priceperea angajatilor din sistemul sanitar si forta sindicatelor din sanatate.
 • +12 (22 voturi)    
  Greu de crezut... (Joi, 16 septembrie 2021, 10:00)

  Un_cetatean_oarecare [utilizator]

  Cred ca este primul interviu cu un medic echilibrat, care nu sustine inocularea copiilor. Felicitari lui.

  Tot ceea ce afirma reprezinta realitatea care au comunicat-o si institutiile din alte tari.

  Varianta delta ca de altfel celelalte afecteaza copiii cu comorbiditati.

  In cazul celorlalti copii, parintii trebuie sa fie atenti la simptomele lor si, in cazul infectarii cu covidul, sa actioneze la timp pentru impiedica transmiterea la eventualii membrii vulnerabili ai familiei.

  In rest domnul doctor spune cat se poate de clar care sunt de fapt problemele copiilor: nevroze, anxietate, miopie (vezi comunicat OMS visavis de scoala online), etc.

  Adica lasati copiii la scoala si doar fiti atenti la simptome!
 • +11 (27 voturi)    
  Simptome COVID: (Joi, 16 septembrie 2021, 10:34)

  n4c [utilizator]

  Citesc articolul, sa aflu care-s simptomele COVID la copii, la care trebuie sa fie atenti parintii.

  Aflu ca:

  "Simptomele sunt variabile", "un copil cu COVID poate avea orice semn clinic", "este importantă orice fel de schimbare pe care părinții o observă la copil", "primul și cel mai important semn este febra", "al doilea semn este frecvența respiratorie", "al treilea semn - deshidratarea'.

  Acum sa ne imaginam odrasla unei mamici vertaliot care tocmai a scapat din ham la Mickey Ds si a hapait doi big maci pe nerasuflate. Termogeneza indusa de atitea proteine si carbohidrati ii va da o usoara febra, 37 si ceva, presiunea asupra diafragmei exercitata de bolusul alimentar gigantic va conduce la o reducere a volumului pulmonar efectiv si deci la o marire a frecventei respiratorii iar litrul de cola baut in paralel are efect diuretic de la cafeina deci copilul va fi si deshidratat. No, il duce mamica la urgente ca are simptome de COVID apud hotnews si mihai craiu sau nu, voi ce ziceti?

  Din punctul meu de vedere, un singur lucru bun a fost spus in articolul asta, si n-are legatura cu simptomele de covid:

  "Sistemul medical românesc nu era în stare să asigure ce ar trebui nici când nu era pandemia."
  • +4 (10 voturi)    
   pana in 38 grade nu e febra (Joi, 16 septembrie 2021, 13:05)

   Zodrac [utilizator] i-a raspuns lui n4c

   Nu cred ca it creste peste 38 doar de la aportul de carbohidrați :)
   Pana in 38 nici nu se considera cu febra ci doar subfebril.
   Oricum recomandarea era sa îl duci a doua zi, dacă nu ii scade.
 • +1 (7 voturi)    
  Procente (Joi, 16 septembrie 2021, 11:53)

  Vizitatoru [utilizator]

  Ieri erau 5.868 persoane internate din care 167 minori, deci 2,84 % sunt minori, iar procentul minorilor din România este de 17,6%.
  La ATI 9 minori din 696, un procentaj de 1,29%.
  • -8 (14 voturi)    
   Bai nene (Joi, 16 septembrie 2021, 14:26)

   dealucaragiale [utilizator] i-a raspuns lui Vizitatoru

   Dac-ar ajunge copilul tau la ATI din cauza covidului, ai vorbi la fel???
 • +8 (14 voturi)    
  sigur (Joi, 16 septembrie 2021, 12:35)

  martel55 [utilizator]

  vor face tot ce e omeneste posbil, doar ca in aproape doia nu s-a gasit nca un tratament, o masca 1005 eficienta, un test usor de amdinistrat, doa run vaccin care nu reduce transmisibilitatea si pare sa reduca doar riscul de mortalitate, dar aduce alte riscuri la inoculare, care incep sa fie cunoscute, in timp ce cele pe termen lung inca nu, plus ca efectul este foarte limitat in timp, cateva luni. Practic suntem aproape ca la inceput cu mainile goale, glorioasa stiinta nu a putut inca produce nimic eficient, doart niste conturi babane pentur unii
  • 0 (2 voturi)    
   Lol (Vineri, 17 septembrie 2021, 13:47)

   HP [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   Pai daca e un fel de raceala, ce te asteptai ?

   Ca la gripa, vaccin anual, sa faca fundul mare companiile, si aia e.

   Si la gripa tot astia cu comorbiditati se curatau.

   Diferenta e ca gripa e mai putin transmisibila, atata tot.
 • 0 (8 voturi)    
  Pentru animale! (Joi, 16 septembrie 2021, 16:10)

  eyeonu [utilizator]

  A nu avea simptome, este unul dintre simptome!!!!
  SI
  A nu fi infectat, este o dovada a infectarii!!!

  Bheee bheee, mai bagati niste doze ca aveti de unde!
 • +7 (11 voturi)    
  acum fix un an (Joi, 16 septembrie 2021, 17:02)

  c2 [utilizator]

  speriau lumea cu stiri despre primii copii la ATI, cu simptom similar boala Kawasaki, ba chiar spuneau ca un copil de 8 ani ar fi murit de Covid, bla bla...

  intre timp lumea a uitat... de Kawasaki nu mai stie nimeni

  acum au inceput din nou... deocamdata ne bombardeza cu "9 copii la ATI"

  din nefericire pentru ei nu a murit inca niciunul... sa vezi extaz pe capul lor cand o sa se intample

  PS: traim intr-o lume in care unii copii au grave probleme de sanatate... cativa inevitabil vor muri confirmati cu covid

  PS2: doctorul pediatru (adica EXPERT in bolile copilului) din articol e chiar decent:
  "Pentru copii, așa cum spun toți experții, în acest moment de pandemie problema mai mare ține de nevroză, anxietate, pierderile școlare, îngrășat. Este mult mai mare acest risc pentru copii decât riscul de a ajunge în ATI din cauza COVID."
 • +1 (1 vot)    
  virozele respiratorii (Sâmbătă, 18 septembrie 2021, 16:25)

  nash pandelica [utilizator]

  sunt foarte raspandite printre copii.
  asa se caleste sistemul imunitar, in praf, la joaca, la fotbal, la sanie, la bazinul de inot, iarna, vara, toamna.
  numai in casa la computer sau telefon.....
  deci, orice copil a facut o gripa, in scoala primara, a stat o sapatamana, uneori doua, acasa. era chiar dorita, sa mai scapi de scola aia....


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by