Marea Britanie este pe punctul de a extinde vaccinarea anti-Covid la copiii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, după ce medicii-şefi au spus că aceștia ar trebui imunizați pentru a reduce transmiterea virusului la școală și evitarea întreruperii cursurilor. Decizia vine să contrazică Comitetul comun de Vaccinare și Imunizare care a recomandat împotriva vaccinării copiilor cu vârsta între 12 şi 15 ani împotriva COVID-19, relatează Reuters.

Vaccinare Marea BritanieFoto: Dominic Lipinski / AFP / Profimedia

"(Vaccinarea) va reduce întreruperea educației", a declarat Chris Whitty, directorul medical al Angliei, într-un briefing de știri.

"Nu credem că acesta este un panaceu, nu există niciun glonț de argint ... dar credem că este un instrument suplimentar important și potențial util pentru a ajuta la reducerea impactului asupra sănătății publice care vine prin întreruperea educației."

Comitetul ştiinţific care supraveghează campania de vaccinare anti-COVID din Regatul Unit a anunţat la începutul lunii că nu recomandă vaccinarea tuturor copiilor cu vârsta între 12 şi 15 ani împotriva COVID-19.

Astfel, Comitetul mixt pentru vaccinare şi imunizare (JCVI) a precizat că adolescenţii şi copiii care au anumite afecţiuni care îi predispun riscului de a suferi de forme grave de COVID-19 ar trebui să fie vaccinaţi. Pentru ceilalţi, beneficiul de a primi un vaccin anti-COVID-19 este mic.

România, alături de alte state UE, cât și Statele Unite și Israelul imunizează deja copiii din această categorie de vârstă, punând presiunea pe Marea Britanie să facă același lucru.

Au existat peste 134.000 de decese cauzate de COVID-19 în Marea Britanie și deși campania de vaccinare s-a derulat rapid la început, ritmul a încetinit, iar în acest moment 81% dintre cei peste 16 ani au primit doze de vaccin.