Zeci de mii de manifestanți au mărșăluit sâmbătă, pentru a noua săptămână la rând, în multe orașe din Franța pentru a denunța permisul de sănătate, în ajunul intrării în vigoare a obligației de vaccinare pentru profesiile din Sănătate, scrie AFP.

Protest ParisFoto: Vincent Koebel/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

În Lille (nord), Clermont-Ferrand (centru) sau Paris, asistenții medicali sau kinetoterapeuții s-au alăturat protestatarilor pentru a denunța această măsură care le va fi impusă de miercurea viitoare, sub sancțiunea suspendării.

"Suntem puși la perete. Pe 15 septembrie, eu și colegii vom fi suspendați fără plată. Sistemul de sănătate nu avea nevoie de asta", acuză Corinne, asistent medical de 30 de ani, din estul Franței, care manifesta la Paris.

La Bordeaux (sud-vest), colega ei Maria, în vârstă de 50 de ani, denunță „un diktat” al autorităților. „Suntem amenințați că ni se opresc salariile dacă nu suntem vaccinați... Este o nedreptate totală”, spune ea.

După trei weekend-uri de declin, autoritățile au prezis o creștere a mobilizării, o coaliție eterogenă de anti-vacciniști, „veste galbene”, activiști de extremă dreaptă sau oameni care se opun guvernului.

Aproximativ 170.000 de protestatari erau așteptați în toată Franța, inclusiv 30.000 la Paris, a declarat pentru AFP o sursă de poliție.

Ministerul de Interne număra 140.000 de manifestanți sâmbăta trecută și 165.000 în săptămâna precedentă.

Sâmbătă, potrivit prefecturilor, erau 1.200 la Strasbourg, 1.700 la Rennes și Vannes, peste 2.000 la Lyon, 3.000 la Montpellier sau Nisa, 2.500 la Toulon și aproximativ la fel de mulți la Bordeaux.

La Paris, demonstrația „Patrioților” condusă de Florian Philippot, fostul număr 2 al lui Marine Le Pen, a reunit câteva mii de oameni la Trocadéro, a notat un jurnalist AFP.

Vorbitorii au descris vaccinul și permisul de sănătate drept „barbarie”, un factor de „segregare” sau „apartheid”.

Câteva incidente au fost raportate la Paris la prânz, în jurul Champs-Elysées, unde poliția a tras canistre cu gaze lacrimogene. Mai multe persoane au fost arestate, potrivit unei surse din poliție.