Persoanele complet vaccinate sunt de 11 ori mai puţin susceptibile să moară din cauza COVID-19 şi de 10 ori mai puţin susceptibile să fie spitalizate, după ce varianta Delta, mai contagioasă, a devenit tulpina dominantă a virusului în Statele Unite, au declarat vineri oficiali americani din domeniul sănătăţii, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Vaccinare anti-Covid in SUAFoto: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Datele provenite din trei articole publicate de Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din SUA, subliniază în unanimitate eficacitatea continuă a vaccinurilor anti-COVID-19 împotriva formelor severe de coronavirus.

Acest anunţ survine a doua zi după dezvăluirea noii strategii a preşedintelui Joe Biden de a combate COVID-19, care include un decret ce obligă angajaţii marilor companii americane să fie vaccinaţi sau să facă un test de screening săptămânal.

"După cum am arătat, studiu după studiu, vaccinarea funcţionează", a declarat directoarea CDC, Rochelle Walenksy, în cadrul unei conferinţe de presă.

Primul studiu a analizat sute de mii de cazuri de COVID-19 din 13 jurisdicţii americane în perioada 4 aprilie - 19 iunie, înainte ca varianta Delta să devină tulpină dominantă, şi le-a comparat cu cazuri de contaminare în perioada 20 iunie - 17 iulie.

Între aceste două perioade, riscul ca o persoană complet vaccinată să fie infectată cu COVID-19 în comparaţie cu o persoană nevaccinată a crescut uşor, trecând de la 11,1 ori mai puţine şanse să fie infectată la 4,5 ori.

Protecţia împotriva spitalizării şi a decesului a rămas stabilă, însă a scăzut mai mult la persoanele cu vârsta peste 65 de ani decât la grupurile de indivizi mai tineri.

Autorităţile sanitare evaluează în prezent necesitatea unei a treia doze şi este probabil ca persoanele în vârstă să fie primele care o vor primi atunci când administraţia Biden îşi va lansa campania de rapel pe 20 septembrie.

Unul dintre studii, care a analizat eficacitatea diferitelor vaccinuri între iunie şi august în peste 400 de spitale şi centre de sănătate, a determinat că serul Moderna a fost cel mai eficient împotriva spitalizărilor (95%), faţă de cel de la Pfizer (80%) şi cel de la Johnson & Johnson (60%).