Președintele american Joe Biden a demarat o luptă contra celor care nu vor să se vaccineze în SUA, anunțând politici ce prevăd că aproape toți angajații de la nivel federal trebuie să se vaccineze și că marile companii trebuie să-și inoculeze lucrătorii sau să-i testeze săptămânal, transmite Reuters.

Joe Biden, discurs la Casa AlbaFoto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Noile măsuri, anunțate de Biden într-un discurs ținut la Casa Albă, se va aplica pentru două treimi din angajații din Statele Unite, cei care muncesc pentru afaceri cu peste 100 de lucrători.

”Am fost răbdători. Dar răbdarea noastră se termină, iar refuzul vostru ne costă pe toți”, este mesajul lui Biden pentru zecile de milioane de americani care nu au vrut să se vaccineze.

Liderul de la Casa Albă a acuzat ''o minoritate identificată de americani'' susţinută de ''o minoritate identificată de responsabili politici'' că împiedică Statele Unite să ''întoarcă pagina'' COVID -19 refuzând să fie vaccinaţi.

Discursul președintelui american și politicile anunțate sunt cei mai agresivi pași contra celor care refuză inocularea, în contextul în care autoritățile invocă rapida răspândire a variantei Delta.

Măsurile vizează zeci de milioane de americani

Creșterea numărului de cazuri nu creează probleme numai pentru țară, ci și pentru președintele care a candidat promițând că va ține sub control pandemia. Rata de aprobare a președintelui a tot scăzut de când a spus, în iulie, că SUA sunt ”mai aproape ca oricând de a-și declara independența față de virusul mortal”.

Ultimele măsuri anunțate de preșdintele american vor fi probabil ținta unor contestări politice, dar și juridice.

În ciuda campaniei de amploare a administrației Joe Biden prin care americanii sunt îndemnați să primească vaccinurile contra Covid-19, doar 62% dintre cei eligibili au fost inoculați cu schema completă, potrivit datelor Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Potrivit noilor măsuri anunțate joi seară, în firmele americane cu peste 100 de angajați, lucrătorii trebuie fie vaccinați, fie testați săptămânal.

Sunt vizați peste 80 de milioane de angajați din sectorul privat, plus 4 milioane de angajați de la nivel federal, pentru care vaccinarea contra coronavirusului devine obligatorie. Companiile ar putea fi amendate cu până la 14.000 de dolari pentru fiecare angajat dacă nu se conformează.

Preşedintele a semnat un ordin complementar privitor la angajaţii contractorilor care fac afaceri cu Guvernul și le-a transmis guvernatorilor să ceară vaccinare pentru personalul didactic şi auxiliar din şcoli.

În plus, Biden a anunţat că va cere celor 17 milioane de lucrători sanitari din unităţi care primesc fonduri din Medicare şi Medicaid să fie complet vaccinaţi, extinzând obligativitatea către spitale, aziluri şi centre de dializă din ţară.