​Preşedintele american Joe Biden a denunţat joi ''o minoritate identificată de americani'' susţinută de ''o minoritate identificată de responsabili politici'' care împiedică Statele Unite să ''întoarcă pagina'' COVID -19 refuzând să fie vaccinaţi, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Joe BidenFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

''Aproape 80 de milioane de americani nu sunt încă vaccinaţi şi, pentru a aranja lucrurile, responsabili aleşi lucrează activ pentru a submina lupta împotriva COVID-19'', ceea ce este ''inacceptabil'', a afirmat preşedintele american care a prezentat la Casa Albă un plan vast de vaccinare obligatorie pentru a ''lupta împotriva celor care blochează sănătatea publică''.

Aceste 80 de milioane reprezintă 25% din populaţie ''care pot provoca multe daune şi care o fac'', a subliniat Biden, care a dat asigurări că doreşte ca Statele Unite ''să revină la o viaţă normală''.

Acest plan include în special obligaţia ca o sută de milioane de angajaţi ai marilor companii americane să fie vaccinaţi sau să fie supuşi unui test de depistare săptămânal.

Aproximativ patru milioane de funcţionari federali aparţinând executivului american şi angajaţii companiilor de subcontractare vor trebui, de asemenea, să fie vaccinaţi.