Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a inclus miercuri sindromul Guillain-Barré, o afecţiune rară neurologică, ca efect secundar "foarte rar" al vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca, relatează AFP.

Vaccinare impotriva COVID-19Foto: CNCAV

Potrivit EMA, 833 de cazuri de sindrom neurologic au fost semnalate în întreaga lume până la 31 iulie, în condiţiile în care peste 592 de milioane de doze de vaccin Vaxzevria, al laboratorului AstraZeneca, au fost administrare în lume până la data de 25 iulie.

"Comitetul de evaluare a riscurilor în materie de farmacovigilenţă a EMA (PRAC) a concluzionat că o relaţie cauzală între Vaxzevria şi sindromul Guillain-Barré este considerată cel puţin ca o posibilitate rezonabilă", notează EMA într-un comunicat.

"Sindromul Guillain-Barré trebuie prin urmare adăugat informaţiilor ce însoţesc produsul ca efect secundar al vaccinului Vaxzevria", a precizat agenţia cu sediu la Amsterdam.

Categoria de frecvenţă atribuită este "foarte rară", însemnând că se produce la una din 10.000 de persoane, potrivit Agerpres.

Sindromul Guillain-Barré este o afecțiune neurologică rară în care sistemul imunitar al corpului atacă stratul protector al fibrelor nervoase.

Majoritatea cazurilor apar după o infecție bacteriană sau virală și se dezvoltă în decursul unor zile sau săptămâni. Este un risc extrem de rar, cunoscut, asociat cu infecții respiratorii și intestinale, precum și cu unele vaccinări din trecut.