Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a inaugurat joi lucrările de construcţie a unei uzine care va produce vaccinul chinezesc anti-COVID-19 Sinopharm în Serbia, relatează AFP și Balkan Insight, potrivit Agerpres.

Baner in Serbia cu Aleksandar Vucic si Xi JinpingFoto: Oliver Bunic / AFP / Profimedia Images

Noua fabrică, amplasată la Zemun, o suburbie a capitalei Belgrad, va fi realizată printr-o investiţie comună a Serbiei, Chinei şi Emiratelor Arabe Unite, în valoare de circa 30 de milioane de euro.

Prevăzută să devină operaţională în primul trimestru al anului viitor, această unitate va produce circa trei milioane de doze de vaccin pe lună.

„Sunt mândru, întrucât Serbia, în cooperare cu China şi Emiratele Arabe Unite va dispune de o uzină care va putea să furnizeze vaccinuri ţărilor din regiune şi Europei”, a declarat Aleksandar Vucic.

În luna iunie, Serbia a început să producă la un laborator din Belgrad şi vaccinul rusesc Sputnik V.

Obişnuită să manevreze între influenţele rivale din Est şi Vest, Serbia a cumpărat milioane de vaccinuri anti-COVID-19 chinezeşti, ruseşti şi occidentale. Această ţară din Balcani care numără circa şapte milioane de locuitori a lansat iniţial o campanie de vaccinare anti-COVID-19 rapidă, care însă între timp a încetinit.

Puţin mai mult de jumătate dintre adulţii sârbi au fost până în prezent vaccinaţi. În prezent Serbia se confruntă din nou cu o înmulţire a infectărilor, miercuri înregistrând peste 5.000 de noi cazuri de COVID-19.