Pare ceva inexorabil: ţările bogate se aliniază pentru campanii de rapel la vaccin în toamnă. În Statele Unite şi în Europa, autorităţile sanitare examinează datele epidemiologice internaţionale, literatura ştiinţifică şi rezultatele laboratoarelor farmaceutice pândind indicii privind o eventuală scădere a protecţiei imunitare conferite de vaccinuri, potrivit Le Temps.

Coronavirus ElvetiaFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Dar ce spun datele, mai exact? Demonstrează ele ştiinţific faptul că un rapel este întemeiat? Am examinat acest lucru.

În Statele Unite, Casa Albă, care intenţionează un rapel după şase luni de la vaccinarea completă, se bazează pe studiile Centrelor americane de control şi prevenire a maladiilor (CDC).

Acestea arată, la modul general, o uşoara scădere a protecţiei contra infectărilor, de la 92 la 80% între mai şi iulie de exemplu (cu galben în grafic), potrivit unor date din New York stabilite pe populaţia generală adultă.

Un recent studiu american a arătat o uşoară scădere a eficacităţii vaccinului asupra cazurilor din mai până la sfârşitul lui iulie, dar nicio scădere de eficacitate privind spitalizările.

În opinia autorităţilor americane, aceste reinfectări ale vaccinaţilor, deşi rare şi în general benigne, ar prefigura o altă scădere de eficacitate, de astă dată în ce priveşte spitalizările. De unde necesitatea, în opinia lor, de a începe o campanie de rapel, cu titlu preventiv. Totuşi, o asemenea scădere de eficacitate privind spitalizările nu a fost observată.

Noutăţi în datele elveţiene

Cifrele internaţionale constituie baze de comparaţie interesante, fără a putea fi totuşi transpuse de la o ţară la alta. Deci, cum e în Elveţia?

Situaţia s-ar dovedi cvasi-imposibil de analizat, statutul vaccinal al persoanelor infectate nefiind sistematic monitorizat spre supărarea cercetătorilor de la Task Force Covid-19.

Lucrurile au evoluat totuşi recent. Cum a putut s-o constate "Le Temps", Oficiul federal de sănătate publică (OFSP) publică de la începutul lui august cifrele detaliate ale persoanelor complet vaccinate care au fost spitalizate din cauza Covid-19.

Aceste date, actualizate zilnic, datează din luna februarie. OFSP subliniază că cifrele pot fi incomplete şi trebuie interpretate cu prudenţă.

Protecţia vaccinală rămâne stabilă

Pentru a vedea dacă există o eventuală scădere a imunităţii, am calculat indicii spitalizărilor în funcţie de statutul vaccinal, pe care i-am reprezentat într-un grafic.

Apare imediat că incidenţa spitalizărilor este cu 90% mai puţin importantă la vaccinaţi (cu verde) comparată cu nevaccinaţii (cu roşu). Constatarea este clară: din 491 de noi spitalizări în săptămâna din 15 august, nevaccinaţii reprezentau... 468 de cazuri.

Incidenţa spitalizărilor la vaccinaţi este cu cel puţin 90% mai mică decât la nevaccinaţi

Altă observaţie interesantă, spitalizările au crescut începând de la începutul lui iulie. Exact în această perioadă varianta Delta a devenit prima cauză a infectărilor în Elveţia. Asta nu înseamnă neapărat că această variantă duce la forme mai grave, poate fi vorba de o consecinţă a mai marii ei transmisibilităţi, care duce evident la mai multe cazuri.

Spitalizările au rămas în schimb stabile şi la un nivel foarte scăzut la vaccinaţi. Observaţii coerente cu eficacitatea determinată cu ocazia testelor clinice ale vaccinurilor cu ARNm. Protecţia vaccinală contra spitalizărilor nu a scăzut în ultimele luni, dacă ne referim la aceste date ale OFSP care nu pledează în favoarea unui rapel la vaccin, cel puţin pentru populaţia generală.

Chestiunea reinfectărilor

Reinfectările cu Covid-19 după vaccinare - fără spitalizare - trebuie de asemenea luate în calcul pentru a evalua protecţia vaccinală. Există asemenea date naţionale, dar chiar potrivit declaraţiei OFSP aceste cifre sunt deocamdată foarte incomplete şi subevaluează realitatea până la de 6 ori. Cauza - lipsa datelor federale centralizate privind persoanele vaccinate. Dar procesul de declarare este în curs de stabilire şi OFSP intenţionează să publice în săptămânile următoare date mai amănunţite pe această temă.

Studierea acestor reinfectări, în special la persoanele cu risc, este un criteriu determinant. Israelul, care a utilizat aceleaşi vaccinuri ca şi Elveţia, este un exemplu interesant. Peste 2,3 milioane de israelieni au primit o a treia injecţie şi, din octombrie, orice persoană vaccinată cu două doze de peste şase luni nu va mai fi considerată vaccinată. "Rata de infectare dovedeşte că primele două doze de vaccin nu protejează decât cinci-şase luni, nu mai mult", afirma pentru "Le Temps" Michal Linial, profesoară de biochimie şi bio-informatică la Universitatea Ebraică din Ierusalim. Datele din următoarele săptămâni vor fi decisive pentru un rapel în Elveţia. (Rador)