Finlanda va ridica ultimele restricţii aflate încă în vigoare în lupta împotriva Covid-19 atunci când 80% dintre locuitorii săi cu vârsta peste 12 ani vor fi complet vaccinaţi, a anunţat luni guvernul. Acest prag este de aşteptat să fie atins până în octombrie.

Sanna MarinFoto: Antti Aimo-Koivisto / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Scopul nostru este de a redeschide societatea şi de a o menţine deschisă”, a subliniat şefa guvernului, Sanna Marin, într-o conferinţă de presă după o şedinţă cu miniştrii consacrată strategiei naţionale anticoronavirus, scriu AFP și Agerpres.

Măsurile restrictive care mai sunt în vigoare vor fi ridicate progresiv pe măsura îmbunătăţirii situaţiei sanitare, progresul vaccinării fiind cheia, a mai spus ea.

Finlanda, care este ţara cu cea mai mică densitate a populaţiei din Uniunea Europeană, a înregistrat unul din cele mai scăzute niveluri de contaminare din regiune de la debutul pandemiei, deşi în ultimele luni numărul de noi cazuri a crescut semnificativ.

De la debutul pandemiei, Finlanda, care are 5,5 milioane de locuitori, a raportat puţin peste 130.000 de infectări şi 1036 decese asociate Covid-19, iar 53,2% din populaţia sa este în momentul actual complet vaccinată, conform autorităţii sanitare naţionale THL.

Se mai aplică restricţii de acces şi program în localuri în zonele unde virusul este mai răspândit, iar unele autorităţi locale recomandă telemunca şi purtarea măştii în locuri publice închise.

Luni, guvernul finlandez a propus de asemenea încetarea regulii de doi metri de distanţare fizică aplicată în prezent marilor adunări şi evenimentelor culturale, măsură ce urmează probabil să fie aprobată de parlament în următoarele zile.