Uniunea Europeană și AstraZeneca au ajuns vineri la o înțelegere care va asigura livrarea dozelor de vaccinuri anti-Covid promise de compania anglo-suedeză în contractul semnat cu Comisia Europeană în luna august a anului trecut, anunță un comunicat postat pe site-ul instituției.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Soumyabrata Roy/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Înțelegerea stipulează de asemenea că executivul blocului comunitar va renunța la procesul intentat AstraZeneca.

„Înțelegerea încheiată astăzi garantează livrarea către UE a celor 200 de milioane de doze de vaccin anti-Covid rămase”, a declarat vineri Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară.

„Deși săptămâna aceasta am atins pragul important de vaccinare a 70% din populația adultă a UE, există diferențe semnificative între ratele vaccinări din diferitele state membre iar disponibilitatea continuă a vaccinurilor, inclusiv a celui dezvoltat de AstraZeneca, rămâne crucială”, a adăugat aceasta.

Kyriakides a mai spus de asemenea că UE va „continua să ajute restul lumii” și că intenționează să livreze până la sfârșitul anului 200 de milioane de doze de vaccinuri unor țări sărace și în curs de dezvoltare prin programul COVAX al OMS.

„Solidaritatea în ceea ce privește vaccinurile este și rămâne marca noastră înregistrată”, a subliniat comisarul european.

AstraZeneca s-a angajat prin noul acord să livreze 135 de milioane de doze până la sfârșitul lui 2021 (60 de milioane de doze până la sfârșitul trimestrului 3 și restul până la sfârșitul anului) și celelalte 65 de milioane de doze rămase până la sfârșitul lui martie 2022.

Numărul total de doze livrate UE de către compania anglo-suedeză va ajunge astfel la cele 300 de milioane convenite în contractul semnat pe data de 27 august a anului trecut.