Aproximativ o jumătate de milion de persoane care au sistemul imunitar grav slăbit vor primi o a treia doză de vaccin coronavirus în Marea Britanie, a declarat guvernul miercuri, potrivit AFP.

Coada vaccinare Marea BritanieFoto: Captura YouTube

Persoanele cu vârsta peste 12 ani și care suferă de boli precum leucemia, SIDA în stadiu avansat sau care au suferit o operație de transplant recent vor fi contactate „cât mai curând posibil” pentru a le oferi o a treia doză din vaccinul anti Covid-19, a anunțat ministrul Sănătății Sajid Javid. Guvernul urmează astfel o recomandare a Comitetului mixt pentru vaccinare și imunizare (JCVI), un comitet științific care supraveghează campania de vaccinare anti-Covid din Regatul Unit.

"Știm că persoanele cu boli specifice care le fac deosebit de vulnerabile la Covid-19 s-ar putea să fi primit mai puțină protecție împotriva virusului după două doze de vaccin (decât restul populației)", a declarat ministrul într-un comunicat. "Sunt hotărât că facem tot posibilul pentru a proteja oamenii din acest grup și o a treia doză ne va ajuta să realizăm acest lucru", a adăugat el.

JCVI recomandă vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani cu vaccinul Pfizer-BioNTec și a celor cu vârsta de 18 ani sau peste, fie cu Pfizer-BioNTec, fie cu Moderna, două vaccinuri care utilizează tehnologul ARN messenger.

Sajid Javid a confirmat că guvernul a dorit să lanseze o campanie de rapel de vaccinare pentru restul populației în septembrie, vizând ca prioritate persoanele cu cel mai mare risc de Covid-19, și aștepta ultimele recomandări de la JCVI.

Nu s-a luat încă nicio decizie privind extinderea campaniei de vaccinare la copiii sănătoși de 12-15 ani.

Peste 132.700 de persoane au murit în Marea Britanie în termen de 28 de zile de la testarea pozitivă pentru Covid-19. Țara, care are peste 66 de milioane de locuitori, înregistrează aproximativ 30.000 de cazuri noi pe zi.