Slovacia a încetat oficial să folosească de marți vaccinul rusesc anti Covid-19, Sputnik V, ultimele șase persoane care l-au ales au primit a doua doză, a declarat ministerul sănătății, potrivit AFP.

Vaccinul rusesc Sputnik VFoto: Ascannio / Alamy / Profimedia Images

"În total, peste 18.500 de persoane au fost vaccinate cu Sputnik V", a spus Zuzana Eliasova, un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății.

Slovacia cumpărase în martie 200.000 de doze de vaccin Sputnik, devenind, după Ungaria, a doua țară din Uniunea Europeană care utilizează acest produs care nu a fost autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Această achiziție împărțise clasa politică și a dus la demisia prim-ministrului Igor Matovic. Matovic și ministrul său de sănătate Marek Krajci au fost într-adevăr forțați să demisioneze după ce trei membri ai coaliției quadripartite de guvernământ s-au opus achiziției.

În plus, cererea publică pentru acest vaccin a fost redusă. Un nou guvern condus de Eduard Heger a fost numit la 1 aprilie. Rusia a cumpărat în iulie 160.000 de doze neutilizate.

Într-un interviu acordat AFP în iunie, Heger a subliniat că decizia Slovaciei de a cumpăra vaccinuri rusești a fost luată din cauza presiunii existente la momentul respectiv cu privire la livrările de vaccinuri.

"Decizia a fost luată sub impactul puternic, probabil cel mai puternic al pandemiei. Aveam nevoie de un număr mare de vaccinuri", a adăugat el. "Cu informațiile pe care le avem astăzi, nu cred că ar fi fost luată o astfel de decizie", a spus el.

Slovacia, cu 5,4 milioane de locuitori, a înregistrat un total de 394.923 de cazuri de Covid-19, inclusiv 12.548 de decese.