Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, afirmă că părinţii ar trebui să solicite şcolilor situaţia personalului vaccinat şi nevaccinat şi afirmă că este ”îngrijorător” că multe cadre didactice nu s-au vaccinat potrivit News.

Ioana MihailaFoto: gov.ro

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a afirmat, luni seară, la Digi 24, că este îngrijorător faptul că mulţi profesori nu s-au vaccinat, pentru că se pun în pericol în primul rând pe ei.

”Cred că profesorii ar trebui să se gândească să se vaccineze”, a afirmat Mihăilă.

Întrebată cum i se pare că puţini profesori s-au vaccinat, Mihăilă a afirmat: ”Mi se pare cel puţin trist şi, cu siguranţă, îngrijorător”.

Aceasta a adăugat că medicii, cadrele medicale şi profesorii ar trebui să fie printre vectorii care să promoveze vaccinarea.

Întrebată dacă părinţii vaccinaţi pot refuza ca la clasa copilului lor să intre profesori nevaccinaţi, Mihăilă a răspuns: ”Cred că părinţii ar trebui să ceară şcolilor situaţia profesorilor vaccinaţi şi nevaccinaţi. Ca să fie o chestiune transparentă şi ca şcolile să promoveze mai mult vaccinarea în rândurile profesorilor”.

Ministrul a explicat, de asemenea, că pentru copiii din ciclul primar se vor permite măşti textile, însă pentru cei din ciclul gimnazial şi cel liceal se va impune purtarea măştilor medicale, întrucât cele textile nu sunt realizate după un standard.

Ioana Mihăilă a vorbit şi despre orele de sport şi a explicat că, până la pragul de 2 la mie, acestea se vor putea desfăşura fără mască de protecţie, dar, pe cât posibil, în aer liber.

După incidenţa de 2 la mie, dacă nu se pot face orele în aer liber, se va renunţa la orele de sport, dar copiii nu vor fi obligaţi să poarte masca în timpul exerciţiilor.

”Până la incidenţa de 2 la mie, ipoteza pe care o avem acum pe masă este fără mască în sala de sport, dar cu recomandarea fermă ca activităţile sportive, acolo unde se poate, să fie desfăşurate afară, doar la nevoie în interior. Peste incidenţa de 2 la mie se renunţă la activitatea sportivă dacă ea nu se poate desfăşura afară”, a afirmat ministrul.

Întrebată, de asemenea, de ce suntem vicecampioni la non-vaccinare, Mihăilă a precizat că este un cumul de factori - între care lipsa de educaţie şi de informare.

”Probabil că e un cumul de factori care a determinat un rezultat slab al campaniei de vaccinare. Campania antivaccinistă - la noi seminţele au mers pe un sol mai fertil decât în alte ţări”, a mai declarat Mihăilă, care a precizat că nu ”organizarea a fost problema”.