Premierul neozeelandez, Jacinda Ardern, a anunţat luni că cei 1,6 milioane de locuitori din oraşul Auckland vor rămâne în carantină încă două săptămâni în cadrul strategiei anti-COVID-19 a guvernului, relatează EFE citată de Agerpres.

Jacinda ArdernFoto: Guo Lei / Xinhua News / Profimedia Images

"Trebuie să avem încredere că nu vom avea varianta Delta în comunitate", a declarat Jacinda Ardern la o conferinţă de presă în Wellington, cu referire la cazurile raportate în Auckland, cel mai populat oraş al ţării.

Autorităţile neozeelandeze au raportat luni 53 noi contagieri locale, o scădere faţă de cele 83 de cazuri înregistrate în ziua precedentă.

Bilanţul total a ajuns astfel la 560 de contagieri consemnate de la izbucnirea focarului cu varianta Delta.

Premierul Ardern a confirmat relaxarea restricţiilor de marţi pentru restul ţării, cu excepţia micii localităţi Northland, care va mai rămâne în lockown pentru încă două zile.

Guvernul laburist a impus un lockdown celor 5 milioane de locuitori din întreaga ţară la 17 august, după depistarea unui caz de contagiere comunitară în oraşul Auckland, primul detectat din 28 februarie. Una dintre ţările dezvoltate cu rata cea mai lentă de vaccinare,

Noua Zeelandă a fost lăudată în întreaga lume pentru modul în care a gestionat pandemia, cu închiderea frontierelor şi impunerea unor lockdown-uri severe şi timpurii. Noua Zeelandă, care luni a informat despre primul deces survenit în urma vaccinării cu serul de la Pfizer, a vaccinat cu schema completă circa 1,2 milioane de persoane dintr-un total de 5 milioane de locuitori şi doreşte să încheie campania de imunizare a populaţiei până la sfâşitul anului.

De la începerea pandemiei, ţara a înregistrat 3.263 de cazuri de COVID-19 şi 26 de decese.