Persoanele nevaccinate care au contractat COVID-19 au o probabilitate de 4 ori mai mare de a dezvolta miocardită din cauza bolii decât de la vaccinare, relatează The Jerusalem Post.

Vaccinuri Pfizer, Moderna, Astrazeneca si JanssenFoto: Marc Bruxelle / Alamy / Alamy / Profimedia

Cei care s-au imunizat împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer ar putea suferi de 4 din 25 de efecte secundare relevante din punct de vedere clinic: miocardită, inflamarea ganglionilor, apendicită și zona zoster, potrivit unui nou studiu efectuat de cercetători israelieni și americani.

În schimb, în rândul pacienților cu COVID-19 au fost înregistrate rate ridicate a numeroase efecte secundare asociate infectării cu coronavirusul, printre acestea numărându-se un risc mai ridicat de a dezvolta miocardită, pericardită, aritmii, infarcturi, atacuri cerebrale, embolisme pulmonare, tromboze sau leziuni grave ale rinichilor, potrivit studiului.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care au contractat coronavirusul au o probabilitate de 4 ori mai ridicată de a dezvolta miocardită decât cele vaccinate anti-Covid.

Studiul a arătat că numărul de persoane care au dezvoltat această afecțiune cardiacă a fost de 2,7 la 100.000 în cazul celor vaccinați anti-Covid și de 11 la 100.000 în rândul persoanelor nevaccinate care au contractat coronavirusul.

„Rezultatele arată în mod convingător că acest vaccin ARNm este foarte sigur și că alternativa morbidității 'naturale' cauzată de coronavirus plasează o persoană într-un risc semnificativ mai ridicat și mult mai comun de a dezvolta simptome adverse grave”, afirmă Ran Balicer, director al Institutului de Cercetare Clalit și autor principal al studiului.

„Datele ar trebui să ajute oamenii să ia decizii informate cu privire la riscuri și beneficii și, din punctul nostru de vedere, aduc un argument puternic în favoarea vaccinării, mai ales în țările în care virusul se răspândește în prezent”, a adăugat acesta.

Balicer face de asemenea parte din echipa de experți care consiliază guvernul israelian cu privire la gestionarea pandemiei.

„Informații de încredere”

Studiul a fost realizat de Clalit Health Services și Universitatea Harvard, fiind publicat în New England Journal of Medicine.

Acesta a examinat cazurile a peste două milioane de israelieni, vaccinați anti-Covid și nevaccinați, unii care au avut COVID-19 și alții care nu.

Cercetătorii au comparat incidența a 25 de efecte secundare care pot apărea pe termen scurt și mediu după vaccinare sau după infectarea cu coronavirusul.

Spre deosebire de studiile anterioare care s-au bazat pe raportarea voluntară a simptomelor de către persoanele vaccinate, acesta s-a bazat pe analizarea a milioane de fișe medicale electronice anonimizate.

Pe lângă cazurile de miocardită asociate vaccinării în regim complet, celelalte 3 efecte secundare dezvoltate de persoanele care s-au imunizat anti-Covid au fost: inflamări ale ganglionilor (78 de cazuri la 100.000 de persoane vaccinate), apendicite (5 cazuri) și zona zoster (16 cazuri).

O listă mult mai lungă de efecte secundare a fost asociată cu COVID-19: aritmia cardiacă (166 de cazuri la 100.000 de pacienți infectați), leziuni ale rinichilor (125 de cazuri), pericardite (11 cazuri), embolisme pulmonare (62 de cazuri), tromboze (43 de cazuri), infarcturi (25 de cazuri) și atacuri cerebrale (14 cazuri)

„Acest studiu epidemiologic realizat cu atenție oferă informații de încredere cu privire la siguranța vaccinurilor și noi sperăm că vor fi de ajutor celor care nu s-au decis încă în ceea ce privește vaccinarea”, afirmă prof. Ben Reis, directorul secției de Medicină Preventivă de la Spitalul Pediatric din Boston și director de departament în cadrul Universității Harvard.

Citește și: