O doză de rapel cu vaccinul anti-Covid Johnson & Johnson a crescut semnificativ nivelurile de anticorpi, conform datelor intermediare a două studii clinice aflate în stadii preliminare, a declarat miercuri compania, relatează Reuters.

Vaccinul Johnson & JohnsonFoto: Bruce Cotler / Zuma Press / Profimedia

A doua doză de vaccin Johnson & Johnson, care este în prezent administrat într-o singură doză, a dus la o creștere de nouă ori a nivelului de anticorpi față de nivelul obţinut în 28 de zile de la prima doză, a transmis compania.

Spre deosebire de anticorpii neutralizanți, care distrug virusul, acești anticorpi se atașează de virus, dar nu îl distrug sau previn infecția, ci alertează sistemul imunitar de prezența acestuia, astfel încât celulele albe din sânge să poată fi trimise să-l distrugă.

Mai multe state, inclusiv Statele Unite, au început să ofere doze rapel pentru persoanele vulnerabile, în contextul în care varianta Delta este tot mai răspândită şi unele persoane vaccinate au contractat COVID-19.

Anterior nu au existat dovezi cu privire la efectul unei doze de rapel a vaccinului J&J.

Potrivit companiei, studiile au arătat creșteri semnificative ale răspunsurilor ”anticorpilor de legare” la pacienții cu vârsta cuprinsă între 18-55 și acei de 65 de ani și peste care au primit o doză de rapel mai mică.

Rezultatele studiului au fost trimise spre publicare pe MedRxiv înainte de evaluarea inter pares.

Rezultatele au fost publicate înaintea rezultatelor mult așteptate din studiul mult mai mare care implică două doze de la J & J. Un purtător de cuvânt a declarat că aceste rezultate vor fi disponibile în următoarele săptămâni.