Instituirea „situației epidemice de anvergură națională” conferă guvernului federal ample drepturi speciale de combatere a pandemiei de Covid-19. Verzii și liberalii din Bundestag consideră însă că nu mai sunt îndeplinite condițiile pentru această stare de urgență.

Angela MerkelFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

„Când am întrebat, guvernul federal nu a fost nici măcar capabil să demonstreze în mod convingător că este posibil ca sistemul de sănătate să fie suprasolicitat”, a declarat vicepreședintele partidului FDP, Wolfgang Kubicki, pentru ntv.de.

Suprasolicitarea prezumată este cerința legală obligatorie pentru extinderea acestei urgențe.

Miercuri, 25 august, Bundestag-ul discută o moțiune din partea grupurilor de coaliție pentru a extinde din nou „situația epidemică”. Situația stabilită conferă guvernului federal dreptul de a emite ordonanțe direct, fără consimțământul Bundesrat (Consiliul landurilor), de exemplu cu privire la teste, vaccinări, sănătate și securitate la locul de muncă sau intrare în țară după călătorii externe.

În plus, conform Legii privind protecția infecțiilor, măsurile specifice, cum ar fi restricțiile obligatorii de purtare a măștii și de contact, pe care statele federale le pot decide, se bazează tot pe instituirea „situației epidemice”.

Situația diferită

Lidera grupului parlamentar al Verzilor, Katrin Göring-Eckardt, a declarat pentru presa germană că o prelungire neschimbată a „situației epidemice” ar fi greșită. „Pandemia nu să terminat încă, trebuie să fim atenți în continuare”. Cu toate acestea, vaccinurile fac situația diferită de cea din iarnă.

„Acum avem nevoie de o reglementare care să se potrivească noii situații și să se ia în considerare numărul de persoane care au fost vaccinate, fără a continua ca până acum.” Condițiile preliminare ar trebui create „pentru o continuare legală limitată și sigură a anumitor măsuri adaptate situației actuale Covid 19, cum ar fi măștile, regulile AHA și testele”, a precizat Göring-Eckardt.

Cancelarul Angela Merkel (CDU) și primii miniștri ai statelor federale ceruseră Bundestagului să „ia în considerare” extinderea situației epidemice dincolo de 11 septembrie. Bundestagul a stabilit ultima dată pe 11 iunie, că situația specială persistă din cauza pandemiei de Covid.

La acea vreme, facțiunile din parlament ale AfD, FDP și Die Linke au votat împotrivă. Marea majoritate a partidelor guvernamentale au fost de acord și o mare parte a Verzilor a votat da, în ciuda criticilor exprimate în partid.