Persoanele vaccinate care se infectează cu Covid-19 au niveluri înalte de Sars-Cov-2 în gât și nas, dar nu toți acești viruși sunt contagioși, sugerează un nou studiu, citat de Reuters.

StranutFoto: Freepik

Dintre 24.706 lucrători din sistemul de sănătate olandez vaccinați contra Covid-19, un număr de 161 au dezvoltat infecții asimptomatice sau cu simptome ușoare, cele mai multe cu varianta Delta a coronavirusului.

Nivelurile virale din probele prelevate din gât și nas de la aceștia au fost la fel de mari care la lucrătorii sanitari infectați anul trecut cu tulpina originală a virusului.

Dar, în testele de laborator, virusul de la pacienții vaccinați a fost mai puțin eficient în a se reproduce decât la pacienții nevaccinați, probabil pentru că o parte dintre coronavirusuri au fost neutralizate de anticorpii de la vaccin, speculează cercetătorii.

Într-un raport postat pe platforma medRXIV înainte de evaluarea inter pares, ei concluzionează că răspindirea virusurilui este redusă în cazul celor vaccinați, dar aceștia încă sunt contagioși.