Managerul Spitalului "Victor Babeș" din București, dr. Simin Aysel Florescu, spune că valul 4 al pandemiei de COVID-19, în care predomină tulpina Delta, afectează mulți tineri, care ajung la spital în stare gravă, iar "stupefacția" medicilor este că nu se vaccinează: "De ce trebuie să fim puși în situația să explicăm unor familii tinere că nu îi mai putem salva pe tații lor și pe soții lor?".

Simin Aysel FlorescuFoto: AGERPRES

În ultimele zile, la Spitalul "Victor Babeș" din Capitală s-au înregistrat patru decese ale unor bărbați cu vârste de 32, 37, 53 și 62 de ani, toți nevaccinați și fără comorbidități.

Managerul spitalului, dr. Simin Aysel Florescu, a afirmat, luni seară, la Antena 3, că erau "oameni sănătoși, care au murit cu zile" din cauza COVID.

  • "Din păcate, este un lucru absolut dramatic, nu numai îngrijorător, pentru că este vorba despre pacienți care aveau familii tinere, copii mici, care nu aveau niciun fel de boli cunoscute și nimic din cele pe care să le putem diagnostica noi.
  • Erau niște oameni sănătoși și care au murit cu zile din cauza acestei boli din simplu motiv că nu erau vaccinați și, în al doilea rând, pentru că au venit la spital foarte târziu din momentul în care a debutat simptomatologia bolii. Au venit către ziua a zecea de le debut, lucru care face sarcina noastră aproape imposibilă", a declarat dr. Simin Florescu, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Potrivit medicului, valul al patrulea al pandemiei vine cu o tulpină mutantă virală (Delta) care determină cazuri mult mai grave și la pacienți mult mai tineri.

  • "Deja, în mai multe țări ale lumii se vorbește despre cazuri la copii, în afară de cele la adulții tineri pe care le vedem noi deocamdată. Este vorba de o tulpină care, din fericire, este încă acoperită de vaccinurile existente.
  • (...) Avem armele cu care să luptăm împotriva acestei tulpini, de ce nu le folosim? Aceasta este întrebarea și stupefacția noastră, a doctorilor, de ce nu se vaccinează populația?
  • De ce trebuie să fim puși în situația să explicăm unor familii tinere că nu îi mai putem salva pe tații lor și pe soții lor?", a mai spus medicul.

Întrebată dacă a văzut ca medic vreun pacient cu o evoluție dezastruoasă care să fi regretat că nu s-a vaccinat, dr. Simin Florescu a răspuns: "Din păcate, la cei care au ajuns să decedeze prin COVID n-au mai apucat să-și exprime această opțiune, dar am auzit din partea familiilor aceste remarci și aceste regrete care erau mult prea tardive".

Varianta Delta a coronavirusului SARS-CoV-2 are un impact mult mai mare decât tulpinile precedente asupra tinerilor și copiilor, o constatare făcută deja în Statele Unite, în timp ce în România au existat în ultima vreme două decese la persoane de 30 de ani, fără comorbidități, iar o fată de 25 de ani, de asemenea fără boli care să-i agraveze situația, este în terapie intensivă într-un județ aproape de București, a declarat, duminică seara, la Digi24, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Alte 415 cazuri noi de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore, în urma a 15.118 teste, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de 2,74 la sută, conform datelor oficiale transmise luni. În total, de la debutul pandemiei, au fost raportate 1.091.340 de cazuri. În ultima zi s-au înregistrat 13 decese, în timp ce la terapie intensivă sunt internați 193 de pacienți.