Grecia a raportat duminică primul deces cauzat de COVID-19 al unei persoane vaccinate în regim complet împotriva coronavirusului, aceasta neavând semne ale unor alte probleme de sănătate, relatează Straits Times.

Vaccinare anti-Covid in GreciaFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

„Avem primul deces al unui pacient vaccinat în regim complet...este primul dintre cele 13.000 de decese [cauzate de COVID-19] în Grecia, a declarat dr. Nikos Kapravelos, directorul secției de terapie intensivă de la spitalul Papanikolaou din Salonic.

Bărbatul, despre care presa greacă a scris că a fost un dentist în vârstă de 70 de ani, nu prezenta semne de alte comorbidități sau probleme de sănătate, a mai spus dr. Kapravelos, precizând că acesta, soția și copiii cuplului au urmat toate măsurile de precauție și au fost vaccinați în regim complet împotriva coronavirusului.

Autoritățile elene sunt îngrijorate că sezonul estival de vară ar putea duce la un nou val al pandemiei în această țară.

Numărul de noi cazuri de COVID-19 a crescut puternic săptămâna trecută, ajungând miercuri la 4.000 de infecții, comparativ cu 2.800 în aceeași zi a săptămânii care a precedat-o.

Creșterea numărului de noi infecții a dus la impunerea carantinei în mai multe insule elene.

A intrat în vigoare vaccinarea obligatorie a mai multor categorii profesionale

Zece angajaţi ai unui azil de bătrâni din Volos, Grecia, au fost suspendaţi luni pentru că au refuzat să se vaccineze împotriva noului coronavirus, în prima zi a intrării în vigoare a legii care face obligatorie vaccinarea în aceste unităţi.

Ca răspuns la răspândirea variantei Delta, Grecia a impus vaccinarea obligatorie pentru toţi îngrijitorii şi personalul din căminele pentru persoane în vârstă şi cu handicap.

Potrivit legii, angajaţii acestor unităţi trebuiau să fie vaccinaţi până cel târziu luni, în caz contrar urmând să fie „puşi în concediu temporar”.

Este cazul a zece angajaţi ai unui azil de bătrâni din Volos (centrul ţării), cinci îngrijitori şi cinci angajaţi din administraţie, care au fost suspendaţi luni „pe o perioadă nedeterminată”, a declarat presei locale directorul unităţii, Pavlos Panos.

Personalul sanitar din spitalele publice şi clinicile private are termen până la 1 septembrie pentru a se conforma obligaţiei de vaccinare, potrivit aceleiaşi legi.

În caz de încălcare a dispoziţiei sunt prevăzute şi amenzi. La Volos, unde trei rezidenţi ai azilului de bătrâni au fost depistaţi pozitiv cu noul coronavirus, este programat luni seară un protest împotriva suspendării celor zece angajaţi, cu întreruperea lucrului.

Citește și: