Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat joi a treia doză de vaccin anti-COVID-19 Pfizer şi Moderna pentru persoanele care suferă de boli autoimune, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Vaccinare anti-Covid in SUAFoto: SPENCER PLATT / Getty images / Profimedia

Este vorba, potrivit FDA, de "un mic grup" de persoane format din cei care au suferit un transplant de organe sau cei diagnosticaţi cu o boală autoimună.

FDA a dat undă verde autorizării în regim de urgenţă a celor două vaccinuri, care oficial nu au fost aprobate dar care sunt utilizate din decembrie 2020, pentru administrarea celei de-a treia doze.

"După o revizuire exhaustivă a datelor disponibile, FDA a determinat că acest grup mic şi vulnerabil de persoane poate beneficia de a treia doză de vaccin de la Pfizer-BioNTech sau Moderna", a declarat responsabila FDA, Janet Woodcock.

Ea a citat în acest sens noul val al pandemiei care afectează SUA şi "riscul ridicat al contractării unei boli grave" de către aceste persoane, având în vedere capacitatea lor redusă de a combate infecţiile.

Pentru restul persoanelor aflate în afara acestui grup şi care au fost vaccinate cu schema completă, FDA a precizat că "sunt protejate adecvat şi nu au nevoie în acest moment de o doză suplimentară de vaccin anti-COVID-19".

SUA se alătură astfel altor ţări europene şi Israelului care au anunţat că în următoarele săptămâni vor începe administrarea celei de-a treia doze de vaccin persoanelor care fac parte din categoriile de risc.