După un start lent, campania UE de vaccinare a populației împotriva Covid-19 s-a transformat într-un succes. Blocul în ansamblu a depășit SUA în ceea ce privește prima și a doua doză la 100 de persoane, scrie Financial Times, potrivit Rador. Ar trebui să depășească Marea Britanie în câteva săptămâni. Spania, Portugalia și Danemarca sunt deja în avans. UE și-a îndeplinit obiectivul de a administra o doză la 70% dintre adulți până în iulie și ar trebui să-și atingă următorul obiectiv, cel de vaccinare completă a 70%, în următoarele șapte săptămâni.

Vaccinare anti-Covid in FrantaFoto: Liewig Christian / Abaca Press / Profimedia Images

Startul cursei inoculării în SUA și în Marea Britanie, la începutul anului, a generat o comparație stânjenitoare cu o UE faimoasă pentru lentoare și birocraţie. Dar reacția politică și mediatică împotriva Bruxelles-ului a fost feroce şi în Germania. Comisia Europeană, care a preluat responsabilitatea pentru achiziționarea vaccinurilor, a făcut greșeli: a fost lentă în semnarea contractelor și nu a făcut suficient pentru a se asigura de capacitatea de producție. A purtat o luptă inutilă cu Marea Britanie pentru furnizarea de vaccinuri. Restricțiile sale la export au permis ca UE să fie văzută ca protecționistă, când era departe de aşa ceva. Cea mai mare greșeală a fost să se bazeze pe AstraZeneca, care și-a ratat în mod repetat obiectivele de livrare. Oricum, UE a achiziționat vaccinurile de care avea nevoie după câteva săptămâni de penurie.

Guvernele naționale au purtat, de asemenea, responsabilitatea pentru începutul lent. Unele nu au reușit să vadă beneficiile mobilizării tuturor resurselor. Președintele francez Emmanuel Macron a subminat încrederea punând sub semnul întrebării eficacitatea vaccinului AstraZeneca. Unele guverne au fost prea birocratice. Cele mai multe au reușit să se pună la punct până când proviziile au devenit abundente, dar îngrijorările legate de efectele secundare rare au adus noi perturbări.

Dacă blocul în ansamblu a recuperat ritmul, unele țări din Europa de Est rămân în urmă, din păcate. Bulgaria a administrat o doză de vaccin la doar 20% din populația sa adultă, România la 32%. Aceste rezultate ar trebui să fie inacceptabile pentru restul UE.

Ezitarea este acum principala constrângere, dar mai puțin în UE. Rata de vaccinare în SUA și Marea Britanie este acum la jumătate din cea a UE. Unele țări din UE vaccinau câteva sute de mii de oameni pe zi înainte de pauza de concedii din august. Spania a reușit acest lucru prin ţintirea sistematică a unor grupe de vârstă specifice. Unii au început să vaccineze copiii de peste 12 ani. Alții au recurs la stimulente, punând capăt testelor gratuite Covid, introducând permisele Covid sau chiar impunând obligativitatea vaccinării pentru lucrătorii din domeniul sănătății și asistenței sociale.

Cerința de a arăta dovada vaccinării sau un test Covid negativ pentru accesarea restaurantelor și barurilor și a locurilor culturale, sportive și de divertisment din Franța a dus la o creștere semnificativă a programărilor la vaccinare. Ministrul Sănătății, Olivier Véran, a declarat că permisul Covid ar putea permite Franței să vaccineze încă 10 milioane de oameni. Italia aplică un permis cu puțin mai multă flexibilitate decât Franța și fără reacție publică, dar speră totuși să vaccineze complet 80% dintre cei peste 12 ani până la sfârșitul lunii viitoare. Și, marți, Germania a declarat că va fi necesară dovada vaccinării sau un test negativ pentru a accesul în restaurante sau locurile culturale din zonele locale cu un număr mare de infecții. Nu a fost menționat un permis - o diferenţă nesemnificativă.

Un permis Covid poate avea efectul dorit asupra celor docili, dar i-ar putea face pe cei recalcitranţi şi mai aprigi. Campanii de informare susținute și direcționate vor fi indispensabile. Răspândirea variantei Delta înseamnă că imunitatea de turmă ar putea să nu fie atinsă niciodată. Pot fi necesare rapeluri. Va fi un drum lung. Dar europenii pot fi mulţumiţi: după ce au pierdut sprintul, sunt bine poziționați la maraton.