Vaticanul nu are în vedere solicitarea paşaportului sanitar, cerut în multe ţări inclusiv de Italia pentru accesul la evenimentele din spaţiile închise, sutelor de credincioşi care participă miercuri la audienţa generală cu papa Francisc în Aula Paul al VI-lea, dar îl va cere celor care vor să viziteze Muzeele Vaticanului şi Grădinile Pontificale, relatează EFE.

Papa FranciscFoto: Alberto PIZZOLI / AFP / Profimedia

Papa Francisc şi restul persoanelor care lucrează sau trăiesc în micul stat pontifical au fost vaccinate şi au deja certificat sanitar european după ce Vaticanul a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană pentru a recunoaşte vaccinarea efectuată prin propriul sistem sanitar.

Acest certificat, care dovedeşte vaccinarea cu cel puţin o doză, trecerea prin boală sau deţinerea unui test negativ recent pentru COVID-19, este cerut celor care vor să viziteze Muzeele Vaticane, Grădinile Pontificale, sau reşedinţa papilor, Castelul Gandolfo.

Însă participanţii la audienţa generală de miercuri, care din cauza temperaturilor ridicate nu s-a mai ţinut în aer liber ci în Aula Paul al VI-lea, nu au fost nevoiţi să prezinte acest document, ci doar să poarte măşti sanitare.

Totuşi, participanţii s-au înghesuit să-l salute pe papă, fără să păstreze distanţarea fizică.

Din 6 august, Italia solicită prezentarea certificatului sanitar pentru a avea acces în interiorul barurilor şi restaurantelor, pentru a intra în muzee, cinematografe, teatre, complexuri sportive şi în parcuri de atracţii, sau pentru a face sport în spaţii închise.

Începând din 11 septembrie va fi necesară prezentarea acestui document pentru a călători pe mijloacele de transport pe distanţe lungi şi va fi, de asemenea, obligatoriu pentru cadrele din mediul universitar. (Sursa: Agerpres)