Israelul, care părea să fi eradicat epidemia de Covid-19 în urmă cu mai multe săptămâni, după o campanie de vaccinare rapidă care a permis ieşirea din carantină a populaţiei, pare să se confrunte cu o agravare a situaţiei epidemiologice în anumite regiuni din ţară şi se îndreaptă către noi măsuri restrictive.

Israelul a ridicat in iunie obligativitatea purtarii mastilor in spatiile publiceFoto: Tomer Neuberg / Xinhua News / Profimedia

Bilanţul mediu al cazurilor de Covid a crescut, în mod foarte îngrijorător, la peste 3.500 în ultima săptămână, din cauza răspândirii variantei Delta a SARS-CoV-2.

Această situaţie instabilă ar putea determina autorităţile să impună o nouă carantină - a patra de la începutul epidemiei de Covid-19, scrie News.ro.

Potrivit The Times of Israel, premierul israelian Naftali Bennett le-a spus mai multor colaboratori că este posibilă o carantină în timpul următoarelor sărbători evreieşti - Rosh Hashanah, Yom Kippur şi Sukkot, în septembrie.

„Încercăm să facem totul să nu ajungem acolo, dar dacă ajungem într-o situaţie în care sistemul este tensionat, încât să ne temem de prăbuşirea acestuia, nu vom avea de ales”, a avertizat la rândul său directorul general de la Ministerul Sănătăţii, Nachman Ash.

Mai multe măsuri au fost deja impuse pentru limitarea răspândirii virusului, care ar putea întârzia deschiderea noului an şcolar în septembrie.

Autorităţile le-au cerut israelienilor în ultimele săptămâni să nu călătorească în străinătate, iar începând din 16 august călătorii din ţări aflate pe o listă extinsă trebuie să se izoleze înainte de sosirea în Israel, potrivit i24news.

Un „paşaport verde” local este necesar, de asemenea, în vederea accesului în mai multe locuri.