Vaccinul anti-Covid dezvoltat de compania americană Moderna ar putea fi mai eficient împotriva variantei Delta a coronavirusului decât cel dezvoltat de Pfizer/BioNTech, afirmă două studii publicate duminică și citate de CNBC.

Vaccinul ModernaFoto: Rafael Henrique / Zuma Press / Profimedia

Ambele studii au fost publicate pe serverul medRxiv și nu au fost evaluate inter pares (peer reviewed) deocamdată.

Primul studiu a fost realizat de Clinica Mayo din Statele Unite pe 50.000 de pacienți, cercetătorii descoperind că eficacitatea vaccinului Moderna a scăzut la 76% în luna iulie - când varianta Delta a coronavirusului a devenit dominantă în Statele Unite - comparativ cu 86% la începutul lui 2021.

În aceeași perioadă de timp eficacitatea vaccinului dezvoltat de Pfizer/BioNTech a scăzut la doar 42% de la 76%, potrivit acestui studiu.

Cercetătorii afirmă că ambele vaccinuri și-au păstrat eficacitatea în ceea ce privește prevenirea spitalizărilor dar că în curând ar putea fi nevoie de administrarea unei a treia doze a vaccinului Moderna, inclusiv pentru persoanele care au fost vaccinate cu primele două doze de la Pfizer/BioNTech.

În cadrul celuilalt studiu rezidenții vârstnici din azilurile de bătrâni din Ontario care au fost imunizați anti-Covid cu vaccinul Moderna au dezvoltat răspunsuri imunitare mai puternice - în special față de variantele care provoacă îngrijorare - decât cei vaccinați cu vaccinul Pfizer/BioNTech.

Potrivit Reuters, un purtător de cuvânt al Pfizer întrebat despre aceste studii a declarat că:

„Credem în continuare (...) că o a treia doză ar putea fi necesară după 6-12 luni după vaccinarea cu schema completă pentru a menține cele mai înalte niveluri de protecție”.

Citește și: