Vaccinul anti-Covid-19 produs de laboratoarele Pfizer şi BioNTech nu trebuie „deocamdată” adaptat la noile variante de coronavirus aflate în circulaţie, a dat asigurări luni în cadrul unei conferinţe de presă şeful BioNTech, Ugur Sahin, susţinând mai degrabă o „a treia doză” de vaccin.

Vaccinuri PfizerFoto: Stephan Schulz / AFP / Profimedia

„Este posibil ca în următoarele 6-12 luni să apară o variantă care necesită adaptarea vaccinului, însă deocamdată nu este cazul”, a spus Ugur Sahin, potrivit Agerpres.

„Luarea unei decizii acum s-ar putea dovedi a fi greşită, dacă în trei sau şase luni va domina o altă variantă”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, o astfel de decizie ar trebui luată numai dacă „vaccinul existent nu este eficient sau nu este optim”.

„Pentru moment, ştim că un rapel cu formula de bază este suficient”, a spus Ugur Sahin.

Ca urmare, „cea mai bună abordare pentru a face faţă acestei situaţii este de a continua cu o doză de rapel” pentru a creşte imunitatea oferită de vaccin, a adăugat el.

Pfizer şi BioNTech au menţionat, de asemenea, la începutul lunii iulie „rezultate încurajatoare” ale studiilor pentru o a treia doză şi intenţionează să solicite autorizaţia pentru administrarea unei a treia doze de vaccin în Statele Unite şi Europa.