O persoană infectată cu tulpina indiană Delta a coronavirusului, dominantă în timpul celui de-al patrulea val al pandemiei, poate infecta, la rândul său, alte 5 până la 8 persoane. În comparație, o persoană infectată cu tulpina britanică Alpha, care a fost dominantă în timpul valului 3 al pandemiei, din această primăvară, poate infecta alte 4-5 persoane. Totuși, este interesant de știut că tulpina Delta este mai puțin contagioasă decât alte virusuri, cum ar fi, spre exemplu, cel al rujeolei.

Grafic tulpiniFoto: Coalitia Romania Sanatoasa

Coaliția România Sănătoasă a realizat o comparație între tulpina indiană și tulpinile mai vechi ale SARS-CoV2, dar și între tulpina indiană Delta și alte virusuri, din punctul de vedere al contagiozității.

Așa cum se știe, tulpina Delta este cea mai contagiosă variantă de până acum a virusului care a declanșat pandemia din ultimul an și jumătate.

Comparație între tulpina indiană Delta și alte tulpini ale SARS-CoV2

O persoană infectată cu varianta originală SARS-CoV2, din Wuhan, putea transmite infecția, în medie, către alte 2,4 - 2,6 persoane.

O persoană infectată cu tulpina responsabilă pentru primul val al pandemiei din Europa putea transmite infecția către alte 3 persoane.

O persoană infectată cu tulpina britanică Alpha, care a fost dominantă în timpul valului 3 al pandemiei, din această primăvară, poate infecta alte 4-5 persoane.

O persoană infectată cu tulpina indiană Delta a coronavirusului, dominantă în timpul celui de-al patrulea val al pandemiei, care tocmai a debutat, poate infecta, la rândul său, alte 5 până la 8 persoane.

Comparație între tulpina indiană Delta și alte virusuri

Interesant este că, în ciuda contagiozității ieșite din comun a tulpinii indiene Delta, există și virusuri mai transmisibile decât aceasta.

O persoană infectată cu virusul urlian, care provoacă îmbolnăvirea de oreion, poate infecta, la rândul său, alte 12 persoane.

O persoană infectată cu virusul rujeolic, care provoacă îmbolnăvirea de rujeolă, poate infecta alte 18 persoane.

Citește și: