Numărul contagierilor a crescut în Europa a cincea săptămână consecutiv, deşi spitalizările rămân stabile iar situaţia este în continuare de "preocupare moderată", informează vineri Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) citat de Agerpres.

Coronavirus BucurestiFoto: Cristian Cristel / Xinhua News / Profimedia

Incidenţa noilor cazuri din ultimele şapte zile (până la 1 august) din Uniunea Europeană (UE) şi Spaţiul Economic European (SEE) a fost de 214 la 100.000 de locuitori, cu 6% mai mult decât săptămâna anterioară, în timp ce rata mortalităţii a crescut la 4,7 la un milion de persoane (mai mult cu 30%).

Ciprul a înregistrat cel mai mare număr de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile (1.241,77 de contagieri) urmat de Spania (720,71) şi de Franţa (414,27), în timp ce Polonia (4,29), Ungaria (8) şi România (9,31), au raportat cifrele cele mai scăzute.

ECDC, organismul de referinţă al UE pentru epidemii, consideră că situaţia este de preocupare înaltă în două ţări (Franţa şi Islanda), moderată în 12 ţări (printre care şi Spania), scăzută în opt şi foarte redusă în alte opt ţări.

Prognoza pentru următoarele două săptămâni arată o tendinţă "stabilă", atât pentru infecţii cât şi pentru decese, a căror rată a ajuns la 224 de cazuri la 100.000 de locuitori şi, respectiv, la 6,9 la un milion de persoane.

Raportul săptămânal al ECDC prevede o tendinţă în creştere a noilor cazuri în 17 ţări (Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, România şi Suedia) şi o creştere a mortalităţii în trei ţări (Franţa, Grecia şi Spania).

"Se aşteaptă ca actuala situaţie epidemiologică, caracterizată printr-un număr mare de cazuri, să continue ca urmare a prezenţei variantei Delta, care a predominat în ultimele săptămâni în regiune", se arată în raportul ECDC. ECDC notează că rata cea mai mare a noilor cazuri a fost înregistrată în rândul tinerilor, deşi s-a observat o creştere a numărului de contagieri şi în rândul vârstnicilor precum şi a spitalizărilor.