Guvernul italian a decis joi că profesorii vor fi obligați să prezinte un certificat Covid înainte de a intra la cursuri, ceea ce înseamnă că fie sunt vaccinați antiCovid, fie prezintă un test negativ, fie prezintă dovada că au trecut prin boală în ultimele luni, informează Reuters.

Vaccin ModernaFoto: Johanes Christo/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

De asemenea, certificatul devine obligatoriu pentru cei care călătoresc cu trenul, avionul, vaporul sau cu autocarul intercity.

Încercând să accelereze vaccinarea populației pentru a combate varianta Delta, mult mai contagioasă, guvernul a dispus deja ca certificatele să fie cerute pentu accesul în restaurante, cafenele, baruri sau alte locații, măsura intrând în vigoare de astăzi.

Joi, în ciuda unor discuții în coaliția de guvernare și a unor proteste de stradă, Cabinetul Mario Draghi a extins obligativitatea prezentării certificatului verde pentru profesori, studenți și pentru călătoriile pe distanțe lungi, măsura urmând să intre în vigoare de la 1 septembrie.

Profesorii nu vor putea munci dacă nu prezintă acest certificat, iar după cinci zile de absență nu vor mai fi plătiți.

Italia urmează astfel exemplul Franței, prima țară din UE care a impus prezentarea unei dovezi privind vaccinarea, testarea negativă sau imunizarea în urma bolii, în diferite locații publice.