Comisia Europeană a transmis joi că decizia privind administrarea unei a treia doze (de consolidare) de vaccin anti-Covid-19 revine fiecărui stat membru al UE, dar a recomandat să fie avute în vedere evaluările ştiinţifice, relatează agențiile EFE și Agerpres.

Vaccin anticoronavirus UEFoto: Pavlo Gonchar/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Opţiunea asupra administrării unei doze de consolidare revine statelor membre. Ca întotdeauna, încurajăm deciziile bazate pe ştiinţă, în linie cu consiliul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA)”, a declarat la o conferinţă de presă Arianna Podesta, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

În orice caz, a adăugat ea, pentru viitor este necesar „să continuăm să garantăm disponibilitatea unor vaccinuri suficiente, de asemenea în anii următori, în faţa posibilei nevoi a unor doze de consolidare dacă dovezile ştiinţifice o confirmă şi de asemenea pentru apariţia unor noi variante” ale coronavirusului.

Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a amintit comunicatul comun pe care EMA şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) l-au publicat miercuri, în care se menţionează că vaccinarea cu schema completă din prezent - două doze de vaccin Pfizer, Moderna ori AstraZeneca sau o doză Johnson & Johnson - este esenţială pentru protejarea în faţa efectelor cele mai grave ale infectării cu coronavirusul SARS-CoV-2, inclusiv infectarea cu varianta Delta.

Franţa şi Germania au anunţat deja că încep să pregătească administrarea din septembrie a celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid-19.

„A treia doză va fi probabil necesară, deocamdată nu pentru toată lumea, dar în orice caz pentru cei mai vârstnici şi cei mai fragili”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron.

Ministerul german al Sănătăţii a anunţat la rândul său că din septembrie are în vedere să imunizeze cu această doză de consolidare pacienţii cu sistemul imunitar compromis şi persoanele vârstnice.

Citește și: OMS cere un moratoriu asupra celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid până la sfârşitul lunii septembrie / SUA resping apelul OMS