Guvernul a aprobat în ședința de joi o hotărâre privind acordarea unor ajutoare umanitare, cu titlu gratuit, pentru Tunisia, Egipt, Albania și Vietnam, în vederea gestionării epidemiei de COVID-19. Este vorba de aproape 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, arată Ministerul Sănătății, la propunerea căruia s-a luat această măsură.

Vaccin AstraZenecaFoto: Igor Petyx-IPA / PA Images / Profimedia

Ajutorul umanitar pentru Tunisia constă în acordarea a 425.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19, pentru Republica Arabă Egipt a 525.000 de doze, pentru Albania a 150.000 de doze, iar pentru Vietnam în acordarea a 199.200 de doze de vaccin împotriva COVID-19, din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către compania AstraZeneca.

Asigurarea transportului dozelor de vaccin se va realiza de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) – structurile de specialitate aflate în coordonarea acestuia sau Ministerul Apărării Naționale. DSU, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile ocazionate de transport din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, în situația în care asistența se va acorda prin acest mecanism.

Transportul în Vietnam al celor 199.200 de doze suplimentare de vaccin COVID-19 se va realiza în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 756/2021 privind acordarea unor ajutoare umanitare din Rezerva Ministerului Sănătăţii, cu titlu gratuit, pentru Vietnam, în conformitate cu prevederile art. 41 alin. (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.