Jumătate din populația Uniunii Europene este acum complet vaccinată împotriva Covid-19, potrivit unei numărători efectuate marți de Associated French Press din surse oficiale, scrie Brussels Times, citat de Rador.

Adolescenti la un centru de vaccinare din SUAFoto: Scott Heins / Getty images / Profimedia

Aceasta reprezintă un total de 223,8 milioane de persoane care au primit două doze de vaccinuri Pfizer, AstraZeneca sau Moderna, o singură doză după recuperare sau un vaccin cu doză unică Johnson & Johnson.

Dintre cele 27 de state membre, 13 au trecut de 50% la vaccinarea completă, inclusiv cele patru țări cele mai populate ale blocului: Spania (58%), Italia (54%), Franța (53%) și Germania (52%).

Cel mai mare procent de vaccinare din UE îl au Malta (74%), Belgia (59%) și Spania (58%).

Cel mai mic procent de vaccinare îl au Bulgaria (14%) și România (25%).

Aproape 60% din populația UE (59,5% sau 265,9 milioane de persoane) a primit cel puțin o doză de vaccin, conform cifrelor.

Uniunea Europeană, care continuă să vaccineze într-un ritm constant, a depășit acum Statele Unite: începând cu 1 august, americanii au vaccinat complet 49,7% din populația lor (față de 49,8% pentru UE) și au 57,8% de beneficiari ai primei doze (comparativ cu 59,3% în UE).

În fiecare zi, în ultima săptămână, UE a administrat doze la 0,6% din populația sa, o rată care scade, dar rămâne de trei ori mai mare decât în SUA (0,2%).

Până în prezent, patru vaccinuri au fost aprobate în UE, cele dezvoltate de Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca / Oxford și Johnson & Johnson.

Pe lângă acestea, Ungaria și Slovacia folosesc și vaccinuri neaprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) care au fost dezvoltate în Rusia sau China.

Ratele infecției cu coronavirus au crescut brusc în Belgia, în ultimele săptămâni.

O medie de trei decese pe zi ca urmare a coronavirusului este înregistrată în Belgia, după creșterea bruscă a cazurilor de coronavirus în iulie, potrivit ultimelor cifre ale Sciensano Health Institute, publicate marți dimineață.