Statele Unite au atins luni pragul de 70% dintre adulţi primind cel puţin o doză de vaccin anti-COVID-19, cu o întârziere de aproape o lună faţă de data stabilită de preşedintele Joe Biden ca obiectiv în acest sens, notează AFP.

Joe BidenFoto: Michael Reynolds-Pool Via Cnp / Zuma Press / Profimedia Images

Datele de la Centrul pentru prevenirea şi controlul bolilor (CDC), principala agenţie sanitară din Statele Unite, arată că 60,6% dintre adulţi şi 49,7% din populaţia totală sunt în prezent complet vaccinaţi.

Joe Biden şi-a propus iniţial obiectivul de a atinge rata de 70% la 4 iulie, Ziua naţională a SUA, ca simbol al victoriei asupra pandemiei.

Dar încetinirea campaniei de vaccinare, în special în regiunile tradiţional conservatoare din sud şi Midwest, precum şi printre populaţia cea mai tânără, cea mai săracă şi cea provenind din rândul minorităţilor etnice, a împiedicat ţara să atingă acest obiectiv.

În ultimele săptămâni, Statele Unite cunosc, totuşi, o creştere a ratei de vaccinare în regiunile cele mai afectate de valul recent al COVID-19, provocat în mare parte de apariţia variantei extrem de contagioase Delta, citează Agerpres.

Joe Biden a luat o serie de măsuri pentru a spori vaccinarea în Statele Unite, inclusiv cerând ca milioane de angajați federali fie să fie vaccinați, fie să respecte o serie de constrângeri, potrivit unui comunicat de presă al Casei Albe, relatează AFP.

Angajații federali nevaccinați vor avea astfel obligația de a purta masca în mod continuu și de a fi supuși testării regulate, în timp ce președintele american solicită armatei să se gândească și la adăugarea vaccinului împotriva Covid-19 pe lista vaccinurilor obligatorii pentru militari.