Dacă voința băiatului sau a fetei „de a se vaccina este în contradicţie cu cea a părinților, Comitetul Național de Bioetică din Italia consideră că adolescentul ar trebui să fie ascultat de personalul medical cu abilități pediatrice și că voința lui ar trebui să prevaleze, deoarece este vorba de sănătatea sa psiho-fizică și de sănătatea publică”, potrivit Rai News.

Vaccinare adolescențiFoto: CNCAV

Aceasta este opinia Comitetului Național de Bioetică, în avizul privind „Vaccinurile și adolescenții Covid-19”, aprobat în unanimitate pe 29 iulie. Dacă un tânăr refuză vaccinarea anti-Covid "în fața consimțământului părinților, Comitetul - precizează avizul - consideră important și de dorit ca adolescentul să fie informat că vaccinarea este în interesul sănătății sale. În interesul persoanelor din apropierea sa și în interesul sănătăţii publice.

CNB s-a pronunțat și asupra „adolescenților cu patologii” și a celor „care se încadrează în categoriile identificate de Ministerul Sănătății (într-o listă actualizată) pentru care se recomandă vaccinarea”. Pentru acești copii „părinții (reprezentanții legali) trebuie să recurgă la comitetul de etică clinică sau la un spațiu etic și, în ultimă instanță, la judecătorul tutelar”, citează Rador.